АФИС: ГЕРБ - 24,6%, БСП – 17,8%, ако изборите бяха днес

АФИС: ГЕРБ - 24,6%, БСП – 17,8%, ако изборите бяха днес
Осем са потенциалните претенденти за мандати в парламента, който предстои да бъде избран на 5 октомври тази година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ получава 24,6%, БСП – 17,8%, ДПС – 7,9%, Реформаторският блок – 4,9%.

3,8 на сто от анкетираните биха подкрепили АБВ, а за ББЦ биха гласували 3,5%. Патриотичният фронт получава подкрепа от 3,3%, а „Атака“ – 2,5%. Това сочат данните на АФИС за електоралните нагласи преди изборите.

Осем са потенциалните претенденти за мандати в парламента, който предстои да бъде избран на 5 октомври тази година.

Още три-четири партии разполагат с реални шансове да прескочат бариерата от 1% и по този начин да направят числото на имащите право на държавна субсидия над 10.

Преднината на ГЕРБ е съществена и е трудно преодолима, но не е достатъчна за да се постигне заветното абсолютно мнозинство от 121 мандата, посочват от агенцията.

В мандати, прогнозата е, че в новия парламент ГЕРБ ще имат 90 депутати БСП – 64, ДПС – 29, РБ – 18, АБВ – 14, ББЦ – 13, Патриотичният фронт - 12.

Данните свидетелстват за очертаваща се традиционна избирателна активност в диапазона от 3,5–3,8 млн. души. Това на практика представлява около 60% от избирателите, действително пребиваващи на територията на страната.

Има по-ниска степен на мобилизация при БСП в сравнение с основния й съперник ГЕРБ. Това се наблюдава за първи път, отбелязват от АФИС.

Формацията на Георги Първанов - АБВ черпи сила от слабостта на БСП, а слабостите на червената партия вместо да намаляват се увеличават.

Не е изненада сравнително слабата мобилизация в групата на Реформаторския блок. Подкрепата за „реформаторите” обаче, сравнена с данните от предходния месец, бележи съществен ръст, посочват от агенцията.

За разлика от „Реформаторския блок” „България без цензура” е преминала в низходящ тренд на развитие. 

Сравнително по-висока мобилизация на ядрата се наблюдава в електоралните групи на националистическите формации – „Патриотичен фронт” и „Атака”. За разлика от групата на ДПС, при която също е налице висока степен на мобилизация, електоралните корпуси на националистическите партии са разделени и тежко противопоставени. Шансовете да бъдат парламентарно представени партии, в една или друга степен, са под въпрос, докато за ДПС такива съмнения на практика не съществуват.

Изследването на АФИС е проведено между 16-21 август 2014 г. сред 1200 лица.

#АФИС #ГЕРБ #24 #6% #БСП #17 #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници