Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради конвоя на Путин (обновена)

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради конвоя на Путин (обновена)
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредни консултации, след като Русия изпрати хуманитарен конвой в Източна Украйна, където проруските опълченци воюват със силите на Киев.

Литва поиска срещата да се проведе в 15:00 ч. местно време (19:00 ч. по Гринуич), за да бъде обсъдено влизането на камионите, което Украйна определи като инвазия. 15-членният съвет ще изслуша доклад на Оскар Фернандес-Таранко за увеличаването на напрежението във връзка с конвоя, който според западните страни може да бъде използван за подкрепа на сепаратистките сили.

САЩ и европейските правителства призоваха Москва да работи с украинските власти и Международната федерация на Червения кръст за проверка на товара. Украинските власти не получиха разрешение вчера да инспектират съдържанието, съобщи украинското външно министерство. Червеният кръст реши да не придружава конвоя по съображения за сигурност.

Първите камиони с руска хуманитарна помощ за Украйна са влезли в Русия, предаде РИА Новости, позовавайки се на митнически представител Раян Фарушкин.

„Митническата проверка вече е направена на първата колона камиони, състояща се от 34 камиона. Те вече са влезли в Русия”, заяви той. Фарушкин уточнява, че се очаква общо шест колони от камиони да напуснат Украйна от КПП „Изварино-Донецк”.

#Съвет за сигурност #ООН #извънредно #консултации #Русия #Конвоят на Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници