Стефан Константинов отказа да оглави листа на Реформаторския блок

Стефан Константинов отказа да оглави листа на Реформаторския блок
Стефан Константинов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият министър на здравеопазването в кабинета „Борисов“, Стефан Константинов, отказа да оглави листа на Реформаторския блок в Кюстендил за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Причината е, че смята, че ще е по-полезен като лекар, отколкото като политик. Константинов обясни, че професията му не позволява да се отдалечава за дълго от нея.

“Истина е, че ми беше отправено предложение за водач на листа от представители на Реформаторския блок. Истина е, че сериозно мислих какъв да бъде отговора ми, защото няма да крия, една голяма част от мен следи процесите и се вълнува от случващото се в обществото. А политиката е сериозен инструмент да подобрим нещата в страната и Народното събрание има първостепенни функции в това отношение. Въпреки това отказах предложението заради професията ми, която за съжаление не толерира честите „излизания“ от нея, написа Стефан Константинов във Фейсбук.

Според него е невъзможно да се съчетаят работата на лекар, свързана с болките и надеждите на конкретни хора и работата на депутат, от когото се очакват действия за благото на всички.

“След труден размисъл (и все още разкъсван от съмнения и страсти) отказах номинацията. Надявам се и силно желая в следващото Народно събрание да има сериозно представителство от Реформаторския блок, защото сред тях има умни хора, които уважавам. Убеден съм, че без тяхно участие в законодателната ( а и изпълнителна!) власт нищо по-различно няма да се случи от видяното (и сякаш бързо забравено!) през последните години. Но трябва да се търсят идейни мостове, а не партийни барикади”, обясни бившият министър.

Доктор Константинов настоява да не бъде приеман като човек, който бяга от битките или луд, отказващ се от възможността за прилична заплата и четиридневна работна седмица.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отговори с разбиране на отказа на доктор Константинов.

„Един честен човек, и едно честно решение, което ме натъжава, но чудесно го разбирам. Благодаря на Стефан Константинов за подкрепата. Неговото мнение по здравните теми ще бъде винаги важно и полезно за РБ“, коментира Кънев.

Стефан Константинов подаде оставка от поста министър на здравеопазванетона 13 март 2012 г. До оставката се стига след серия медийни атаки за цените на лекарствата и задълбочаващ се конфликт с представители на управляващата партия в Народното събрание относно ключови въпроси по отношение на реформите в здравеопазването.

#Стефан Константинов #Константинов #Радан Кънев #Кънев #РБ #Реформаторския блок #ДСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници