САЩ опитали да спасят заложници в Сирия, операцията се провалила (допълнена)

САЩ опитали да спасят заложници в Сирия, операцията се провалила (допълнена)
„САЩ наскоро предприеха спасителна операция за освобождаването на няколко американски заложници, държани в Сирия от „Ислямска държава”, се казва в изявление на Пентагонът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съединените щати са опитали да спасят американски заложници, пленени от групировката „Ислямска държава” в Сирия, включително обезглавения Джим Фоули, но не успели да ги открият.

„САЩ наскоро предприеха спасителна операция за освобождаването на няколко американски заложници, държани в Сирия от „Ислямска държава”, се казва в изявление на Пентагона.

Операцията е включвала въздушни и наземни компоненти и е била фокусирана върху конкретна група похитители в рамките на групировката, се казва в изявлението. Мисията е била неуспешна, тъй като заложниците не са били на мястото на операцията.

Пентагонът не даде повече подробности за операцията, като отказа да уточни кога и къде точно в Сирия е била проведена, както и колко американски военнослужещи са участвали в нея.

Джиадистката групировка "Ислямска държава" обезглави американския журналист Джеймс Фоули и заплаши да убие друг журналист в отговор на американските въздушни удари в Ирак. ИД разпространи видеозапис, който бе обявен като изпълнение на смъртната присъда.

Президентът на САЩ Барак Обама осъди действията на групата. Той обяви, че светът е ужасен от екзекуцията на журналиста.

Междувременно официален служител, пожелал анонимност, съобщи за АФП, че въпреки заплахата на ислямските терористи, САЩ са извършили нови въздушни удари насочени към Северен Ирак.

Междувременно става ясно, че по всяка вероятност екзекуторът на американския журналист Джеймс Фоули е лидер на британска джихадистка групировка, нарекла се „Бийтълс”. Хипотезата изплува след анализ на видеото с обезглавяването на Фоули, което джихадистите от Ислямска държава качиха в интернет с цел сплашване на САЩ.

Основание за предположението е фактът, че екзекуторът говори английски език с лондонски акцент и звучи сякаш това е майчиният му език. Лицето му на видеото обаче, е напълно скрито с изключение на очите.

„По всичко изглежда, че убиецът на Джеймс Фоули е британец, макар самоличността му още да не е установена. Това е дълбоко шокираща новина”, призна британският премиер Дейвид Камерън, който прекъсна почивката си заради каченото в интернет видео и се завърна в Лондон.

Голяма е вероятността главорезът - това да е лидерът на британска дхихадистка групировка, нарекла се „Бийтълс”. Въпросният мъж е познат като Джон, като засега са неизвестни фамилията му и етническата му принадлежност. Той вероятно е един от главните надзиратели, грижещи се за похитени западни граждани, държани в Рака, бастион на Ислямска държава в Сирия, съобщава БГНЕС.

Предполага се също - заради свободното му владеене на английски език, - че Джон е бил един от главните преговарящи за освобождаването на 11 пленници, които бяха предадени на Турция, след като условията на похитителите бяха изпълнени.

#САЩ #заложници #Сирия #Джеймс Фоули

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници