Уволнената Павлова премълчала скок в цените на онколекарства

Уволнената Павлова премълчала скок в цените на онколекарства
Според здравното министерство Гергана Павлова премълчала скок в цените на медикаменти за лечение на онкоболни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заместник-министър Гергана Павлова, която беше уволнена след скандала с високите цени на лекарствата в България, не е уведомила министър Стефан Константинов за неколкократното поскъпване на 34 вида лекарства през 2011 г.

Докладът на Павлова от 13 септември 2011 г. обхваща само 94 медикамента, които министерството е осигурявало на болниците чрез търг, съобщават от здравното ведомство като опровержение на противоположните твърдения на бившия зам.-министър Гергана Павлова и на действащия директор на Дирекция лекарствена политика в НЗОК Калина Пенчева.

Според двете министър Стефан Константинов е бил уведомен за поскъпването с посочения доклад.

„През 2011 г. обаче Министерството на здравеопазването вмени задължението на всяка болница сама да провежда търг за набавянето им, като министерството само превежда средствата за плащането им. Едва от тази година превеждането на средствата вече е задължение на НЗОК“, се отбелязва в съобщение от ведомството.

„Изводът от доклада е, че благодарение на децентрализацията, след която всяка болница сама организира търг за лекарствата, плащани от Касата, общият ефект е намаляване на разходите с близо 10%“, твърдят от Министерството на здравеопазването.

След 1 март 2010 г. обаче Здравната каса изцяло поема задълженията за 41 вида лекарства, сред които 34 медикамента за хормонална терапия на онкологични заболявания, за редки заболявания и имуносупресори.

Те се плащат от Касата, а пациентите ги получават от аптеките.

„Те нямат нищо общо с 94-те вида лекарства, които поеха болниците. Точно цените на тези 34 вида лекарства се увеличиха през миналата година 3-4 пъти“, посочват още от здравното министерство.

В четвъртък министър-председателят си даде едноседмичен срок да реши съдбата на министър Стефан Константинов, който „е допуснал цените на лекарствата да скочат без явна причина“.

Самият Константинов пък внесе в здравната комисия в парламента пакет от предложения за законодателни промени, които да смъкнат цените на лекарствата до нивата им от 2010 г., преди Здравната каса да се намеси в процеса.

Стефан Константинов съобщи още, че е подал сигнал в прокуратурата във връзка с цените на медикаментите.

#онкологични заболявания #хормонална терапия #Калина Пенчева #здравна каса #НЗОК #Министерството на здравеопазването #Стефан Константинов #Гергана Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"