Германия праща оръжия на иракските кюрди

Германия праща оръжия на  иракските кюрди
„Германското правителство е готово да достави "възможно най-скоро" оръжия на иракските кюрди“, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Снимка: dnes.dir.bg
A A+ A++ A

„Германското правителство е готово да достави "възможно най-скоро" оръжия на иракските кюрди“, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

"Искаме да направим това в обем, който да подсили възможностите на кюрдите да се защитават", каза Щайнмайер на пресконференция, изтъквайки рисковете от "катастрофа", която би имала "опустошителни" последствия за останалата част от света.

Щайнмайер обясни, че на първо време Германия ще изпрати още хуманитарна помощ и несмъртоносна техника като каски и блиндирани автомобили, като същевременно ще проучи нуждите на кюрдите в координация с европейските си партньори.

Решението на Германия идва след дълги колебания, защото Берлин не желае да се замесва в конфликти заради миналото си. Около 74% от германците се противопоставят на изпращането на оръжия, показа неотдавнашно изследване.

Преди Германия други европейски страни като Франция решиха да доставят оръжия в Ирак, където джихадистите сеят ужас от юни насам.

#Германия #Франк-Валтер Щайнмайер #Берлин #Франция #Берлин #Щайнмайер #кюрди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници