Църквата почита паметта на Св. Иван Рилския Чудотворец

Църквата почита паметта на Св. Иван Рилския Чудотворец
A A+ A++ A

Днес е един от трите пазника в чест на свети Иван Рилски - най-големия български светец, в чието лице народът ни вижда покровител и застъпник пред Бога.

Останалите са на 19 октомври и 1 юли - и двата свързани с мощите на всебългарския покровител. Днес се отбелязва паметта на успението, блажената кончина на светеца, упокоил се в Господа на този ден през 946 г.

Света литургия ще бъде отслужена в в Рилския манастир от Неврокопския митрополит Серафим като представител на Светия Синод на Българската православна църква, тъй като обителта е ставропигиална, т. е. подчинена на централната църковна власт. Заедно с митр. Серафим ще служат Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, клирици от обителта и от различни епархии в страната.

Песнопенията ще изпълнят два хора, съставени за случая от някогашни възпитаници на Пловдивската духовна семинария (на която в продължение на 15 г. еп. Евлогий беше ректор) и на Софийската духовна семинария. Пловдивските възпитаници ще бъдат ръководени от йером. Макарий Рилски и от доскорошния учител по пеене в ПДС Димитър Даскалов. Софийските възпитаници ще се ръководят от Андрей Касабов, също доскорошен учител по пеене в СДС.

Преподобният Иван Рилски Чудотворец е роден е около 876 година край Дупница. Посещавал много места, докато най-после се установил в рилската планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир - Рилския - който съществува вече 1000 години.

Чудотворецът съставил своя завет - уникален документ, от който са познати четири преписа. Един от тях и днес може да се види в музея на манастира. В него светецът завещава на хората да съхранят вярата си, непорочна от всяко зломислие.

В деня на Свети Иван Рилски професионален празник имат миньорите. Молебен за тяхно здраве ще бъде отслужен от 11.30 ч. в Катедралния храм "Св. Неделя" в столицата.

#празник #Рилски манастир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници