800 милиона евро за еко краставица!?

800 милиона евро за еко краставица!?
A A+ A++ A

Продава се една от най-известните архитектурни забележителности в Лондон - кулата 30 St Mary Axe, наричана още "Краставицата" (The Gherkin), заради необичайната й форма и зеления оттенък на прозорците й.

По всяка вероятност сградата ще бъде купена от чуждестранен инвеститор, като началната й цена е 650 милиона паунда (над 800 000 000 евро). Вече има интерес от няколко компании, а сделката трябва да се осъществи в края на септември или началото на октомври.

Строителството на 40-етажния небостъргач струваше на инвеститорите 400 милиона паунда.

"Краставицата"  е един от световните образци на екологична сграда

Тя беше построена през 2004 г. по проект на британския архитект Норман Фостър. 180-метровата постройка с разгъната площ е 46 900 кв. м е на мястото на бившата Балтийска борса, разрушена от ИРА с бомбен атентат през 1992 г.

До 2007 г. собственик на кулата беше компанията Swiss Re, а след това там се намираха офисите на германската IVG Immobilien и британската инвестиционна група Evans Randall, които придобиха имота за 630 милиона паунда. През 2013 г. IVG Immobilien беше обявена в несъстоятелност и администратор на сградата стана Deloitte. Преди четири месеца - през април, започна процедура за продажба.

Освен архитектурна забележителност, "Краставицата" е любимо място и на филмовите компании -

там са снимани "Мач пойнт" на Уди Алън, втората част на "Първичен инстинкт" с Шарън Стоун и "Хари Потър и Нечистокръвния принц"

Норман Фостър е един от най-влиятелните архитекти на нашето време. През 1983 г. получи златен медал на RIBA, през 1991 г. – златен медал на Френската академия за архитектура, а през 1994 г. – златен медал на Американския институт по архитектура.

През 1990 година получава рицарско звание, а през 1999 г. английската кралица му дава пожизнената титла "Барон Фостър от бреговете на Темза".

В същата година е удостоен и с най-престижната награда за архитектура – "Прицкер". Фостър е сред малкото архитекти, чиито сгради са двукратно удостоявани с наградата "Стерлинг".

#Лондон #Норман Фостър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници