Меморандум за КТБ

Меморандум за КТБ
Снимка: БНР
A A+ A++ A

Експертният консултативен съвет по проблемите на КТБ, съставен от синдикати и работодатели, излезе с меморандум, в който се казва, че няма доказателства за неизбежното обявяване на КТБ в несъстоятелност.

“Въпреки оскъдната информация, представена на обществото за текущото състояние на КТБ, не виждаме доказателства за неизбежната й несъстоятелност”, се казва в документа.

Независимите експерти смятат, че размерът на кредитния портфейл и важността на банката за българската икономика налагат извода, че преките вреди за клиентите и косвените загуби за икономиката на страната от евентуална несъстоятелност на КТБ, многократно биха надвишили и най-песимистичните оценки по рефинансирането й.

Според независимите експерти, от финансова подкрепа се нуждае само КТБ, а според неотдавна извършените одиторски проверки дъщерната й ТБ „Виктория“ ЕАД би могла да възстанови дейността си незабавно, дори без специално финансиране. Достатъчно е да бъдат избрани, например, чрез конкурс, и назначени независими, компетентни професионалисти в Надзорния и Управителния съвет на банката. Ние препоръчваме собствеността върху ТБ „Виктория“ ЕАД да бъде придобита от държавната „Българска банка за развитие“ АД по цената, платена за нея наскоро от КТБ. Разглеждаме такава държавна намеса като временна - докато ТБ „Виктория“ ЕАД бъде продадена на перспективен частен инвеститор.

Синдикалистите и бизнесмените смятат, че стабилизирането и оздравяването на КТБ може и трябва да се структурира по начин, който не изисква нито държавният бюджет, нито Фондът за гарантиране на влоговете в банки, нито който и да е публичен фонд, да поемат каквито и да е разходи и, съответно – да понесат загуби за оздравяването на КТБ. 

"Категорично отхвърляме опитите проблемите на КТБ да се решат за сметка на данъкоплатеца и сме убедени, че решение без тежест за бюджета е възможно. Разходите за спасяване на банката могат да бъдат покрити за сметка на собствения капитал, натрупаните резерви, провизиите, заделени в КТБ за покриване на загуби, както и за сметка на облигационери и вложители, които не ползват защита по Закона за гарантиране на влоговете в банки. Цената, която ще платят акционерите, инвеститорите и вложителите в КТБ за оздравяване на банката, ще е значително по-ниска от загубите, които биха понесли при нейната евентуална несъстоятелност. А косвените вреди за националното стопанство ще са съизмерими с тежките поражения от рецесията в периода 2009-2010 г.", се казва в меморандума.

Членове на Експертния консултативен съвет са: Валери Димитров, Ваня Борисова, Емил Хърсев, Камен Тошков, Красимир Ангарски, Огнян Донев, Румен Радев, Румен Симеонов, Сашо Дончев, Тодор Табаков.

.

#КТБ #несъстоятелност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници