Lenovo продължава нагоре с нов ръст в печалбата

Lenovo продължава нагоре с нов ръст в печалбата
A A+ A++ A

Китайската компания Lenovo, която е най-големия производител на компютри в света, обяви, че през първото тримесечие на фискалната й година нетната й печалба се е увеличила с 23% до 214 милиона долара при 174 милиона долара през миналата година. Освен че заздравява позициите си при компютрите компанията активно настъпва и на мобилния сегмент. Според информацията на Lenovo продажбите й на смартфони са се увеличили с 39%, главно благодарение на сериозния ръст в Китай. Приходите за тримесечието са се увеличили с 18% до 10,4 милиарда долара със сериозен ръст в Европа.

Компанията има сериозни амбиции за глобална доминация и през тази година вече похарчи 5,2 милиарда долара за закупуване на сървърен и мобилен бизнес от IBM и Google (Motorola). Това ще и помогне да диверсифицира предложенията си под формата на стратегията PC Plus. Компютрите носят от 82% от продажбите на Lenovo и те продължават да растат като за тримесечието са се увеличили с 12% до 5,1 милиарда долара, а това е добавило още почти 4% към пазарния дял в този сектор, който е нараснал до 21%. За периода са били продадени 14,5 милиона компютри, което е с 15% повече, а при таблетите е отчетен ръст от 67% до 2,3 милиона броя, което е осигурило на компанията трето място на този пазар.

Мобилният бизнес на Lenovo се управлява от Колин Джайлс, който е бивш висш кадър на Nokia и Huawei. На него е поверена задачата за разширяване на продажбите на смартфони на все повече международни пазари и това вече дава резултат. Според изпълнителния директор на компанията Янг Юанкинг китайския пазар на смартфони е прекалено хаотичен и на него трудно се правят пари, затова компанията ще насочи поглед към Югоизточна Азия, Източа Европа и Южна Америка. В края на този месец телефоните на компания ще започнат да се продават и в България.

http://www.reuters.com/article/2014/08/14/us-lenovo-results-idUSKBN0GE01B20140814
http://news.lenovo.com/article_display.cfm?article_id=1808
http://www.bloomberg.com/news/2014-08-14/lenovo-profit-beats-estimates-on-phones-pc-share-gains.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »