Равенство между жените и мъжете в ЕС още няма

Равенство между жените и мъжете в ЕС още няма
Според българския евродепутат докладът показва, че равенството между жените и мъжете все още не е реалност в Европейския съюз и че жените все още са изправени пред дискриминация. Снимка: „Туида Нюз“
A A+ A++ A

Евродепутатът Мария Неделчева приветства работата, която службата на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг извърши по доклада относно „Жените в икономическия процес на вземане на решения в ЕС: доклад за напредъка“, представен преди дни.

Според българския евродепутат докладът показва, че равенството между жените и мъжете все още не е реалност в Европейския съюз и че жените все още са изправени пред дискриминация и такава стъклена преграда, която не им позволява да развият пълния си потенциал, предаде КРОСС.

„Въпросът за равно представителство на жените на лидерски позиции е много чувствителен, защото, дори и да предлага възможности за жените за достигане до лидерски места, до които те обикновено нямат достъп, не можем да забравим, че равнопоставеността трябва да се базира на квалификацията“, коментира Неделчева.

„Въз основа на това няма работа, която една жена да не може да върши като един мъж, ако има същата квалификация като него. Като комисар Вивиан Рединг аз също не харесвам квотите, но искам да отбележа, че те показват много добри резултати“, обясни тя.

Българският евродепутат приветства решението на Рединг да не се инициира развитието на обвързващи мерки, а по-скоро да се започне широка обществена консултация, която да позволи на институциите да вземат най-добрите решения.

Мария Неделчева призова европейските власти да подкрепят работата на Вивиан Рединг, а държавите членки и институциите на Европейския съюз да предприемат всички необходими стъпки, за да осигурят равното представителство на мъже и жени на ръководни икономически и политически позиции.

#ЕС #Европейския съюз #равнопоставеност #жени #доклад #еврокомисар по правосъдието #Рединг #Вивиан Рединг #евродепутат #Мария Неделчева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници