Колко струват на ЕС руските санкции?

Колко струват на ЕС  руските санкции?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия (ЕК) очаква данни от страните от общността относно потенциалните вреди от ембарго на хранителни продукти, наложено от Русия. Това бе обявено от представителя на ЕК Роджър Уайт.

"Целта е да идентифицираме потенциалните загуби на статистическо ниво. Това ще подготви почвата за дискусия на политическо ниво“, коментира Уайт, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В четвъртък в Брюксел на среща на експерти от министерствата на земеделието на 28-те страни от ЕС ще бъдат коментирани щетите върху европейските икономики от руските санкции.

Финландия може да подаде жалба в ЕС

Парламентарната група на опозиционната партия "Истински финландци" поиска от представителството на Финландия към ЕС да представи молба за обезщетение заради руските санкции.

Председателят на фракцията Яри Линдстрьом заяви, че страната трябва да последва примера на Испания, която също изисква от ЕС да заплати обезщетение на фермерите й. Той подчерта, че ако санкциите са засегнали 0,1% от испанския износ, за Финландия тази цифра е пет пъти повече.

Русия е важен търговски партньор на Финландия от 2007 г. насам. Миналата година износът на финландската храна в Русия достигна до 400 милиона евро. Тази година броят им продължава да се увеличава: съгласно митническите данни, първите 5 месеца той е 170 милиона евро, което говори за растеж не по-малко от 5%, в периода януари-май износът на месни продукти е възлизал на 4 милиона, една трета повече в сравнение със същия период на 2013 г. Износът на млечни продукти се е увеличил с 24% до 24 милиона евро. Цифрите за сирене са плюс 9% - 55 милиона евро.

Руското ембарго

На 7 август в отговор на санкциите, които Западът наложи срещу Русия заради събитията в Украйна, Москва обяви пълна забрана на доставките на говеждо месо, свинско месо, зеленчуци, плодове, месо, птици, риба, сирене, мляко и млечни продукти от ЕС, Австралия Канада, Норвегия и САЩ.

Според Федералната митническа служба на Русия през 2013 г. годишният внос на продукти от тези страни възлиза на 9,1 милиарда щатски долара. Най-тежко засегнати от забраната са страните от ЕС - те доставят храна за руския пазар за 6,5 милиарда долара. Вносът от други страни е в пъти по-малко: от страните извън ЕС - Норвегия – 1,2 милиарда долара, САЩ - 843,8, Канада - 373 600 000, Австралия - $ 182 000 000 млн. долара.

Забраната не засяга чай, кафе, захар, зърнени храни и растително олио.

"Дълго изчаквахме промени в позициите на западните партньори и не отговаряхме на санкциите, но те не реагираха. Ако демонстрират конструктивен подход, ще преразгледаме срока на ембаргото. Искрено се надявам у партньорите ни икономическият прагматизъм да вземе връх над глупавите политически съображения и да мислят, а не да плашат и ограничават Русия", каза премиерът Дмитрий Медведев на заседание на правителството.

Министърът на земеделието Николай Фьодоров заяви на пресконференция, че списъкът едва ли ще се разширява и по-скоро промените може да са в съкращаването на забранените стоки.

#Русия #ембарго #санкции #ЕС #САЩ #Канада #Финландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници