Новият iPad идва с нов дисплей, бърз графичен чип и 4G възможности

Новият iPad идва с нов дисплей, бърз графичен чип и 4G възможности
A A+ A++ A

Както стана ясно от известно време, Apple избра 7 март за премиерата на следващия таблет в портфолиото си. И противно на очакванията, той не се нарича iPad 3, a просто iPad. Повече за него след малко. По време на презентацията шефът на компанията Тим Кук посочи, че Apple има цели три продукта от т.нар. пост PC ера - iPod, iPhone и iPad. Тези продуктови линии вече генерират 76% от приходите на американците, а в основата на успеха е платформата iOS, която през миналата година е била в 315 милиона  устройства, като само през последното тримесечие броят им се е увеличил с 62 милиона. Компанията продължава да разширява обхвата на интелигентната функция за гласово управление Siri и тя вече поддържа японски като част от iOS 5.1 – версия, която вече е достъпна за изтегляне. Сред другите промени в това издание е и оптимизация на батерията и премахване на бъгове, оказващи влияние върху времето на автономна работа.

100 милиона са потребителите на облачната услуга iCloud, като новото при нея е, че вече може да работи с филми и потребителите имат постоянен достъп до закупеното от тях съдържание. В това отношение филмите и сериалите, предлагани в iTunes, вече са достъпни в резолюция 1080р. Тя се поддържа и от новата версия на Apple TV, която идва с обновен интерфейс, напомнящ на този в iOS. Устройството е в състояние автоматично да покаже снимките от iPhone, без потребителят да прави нещо допълнително, и включва други познати функции като Genius. Продажбите започват на 16 март на цена 99 долара - тя е същата като на предишната версия.

Звездата на вечерта, разбира се, е iPad. Apple сподели, че само през предишното тримесечие от него са били продадени 15,4 милиона броя, като в App Store вече има над 200 000 оптимизирани приложения. Компанията не закъсня да представи и наследник на iPad 2 и се оказа, че повечето от досегашните слухове за характеристиките му са били верни (без този за специалната сензорна технология на екрана). Устройството вече разполага с дисплей с висока резолюция, който Apple нарича Retina. Той отново е с диагонал 9,7", но е с разделителна способност от 2047 x 1536 пиксела, което е сериозен ъпгрейд спрямо досегашните версии на таблета - на практика той предлага повече пиксели от един HD телевизор. Пикселната гъстота е 264 пиксела на инч, което е по-малко от този параметър на iPhone 4. За обработването на тези пиксели (4 пъти повече спрямо iPad 2) е необходима и по-висока изчислителна мощ. Тя идва от двуядрен чип A5X, който е снабден с 4-ядрен графичен ускорител, осигуряващ 4 пъти по-висока производителност в сравнение с предшественика му.

Таблетът вече е снабден с 5МР основна камера с BSI сензор, която може да записва 1080р видео и има куп познати екстри като автофокус, вградена стабилизация, разпознаване на лица в кадър, заключване на фокуса и др. По отношение на начина за връзка новият iPad вече поддържа LTE мрежи с максимална скорост на изтегляне на данни от 72Mbps. Работи и с HSPA+ 21Mbps плюс dual-carrier HSDPA за максимална скорост 42Mbps. Както твърдяха по-ранните слухове, LTE версиите (две на брой) ще са за американските оператори AT&T и Verizon, но заради HSPA възможностите ще могат да работят и извън Щатите. Всичко това не се отразява на живота на батерията, която осигурява до 10 часа автономна работа, а когато се използват 4G възможностите, времето е 9 часа. Таблетът е с дебелина 9,4 мм, а цената му отново започва от 499 долара за модела с 16GB памет и достига до 829 долара за вариант с 32GB памет и 4G. Продажбите започват на 16 март, а в България ще го видим на 23 март. Ще продължи да се предлага и iPad 2, цената на който ще стартира от 399 долара за версията с Wi-Fi. Очакваме това допълнително да притисне останалите играчи на пазара на таблети.

Сред новите софтуерни възможности е функция за диктуване, която поддържа английски, френски, немски и японски. Обновени са и приложения като iWork, Garage Band (поддържа свирене в реално време от 4 iOS устройства) и iMovie (с нови опции за редакция на видео и използване на сториборд). Премиера получи и iPhoto за iPad (достъпно е и за iPhone), което осигурява различни начини за разглеждане и обработване на изображения (с резолюция до 19МР), включително прилагане на филтри, работа с четки и корекция на конкретни зони от кадъра - всичко това с интуитивен интерфейс, възползващ се от мултитъч способностите на дисплея. Приложението предлага разнообразни начини за споделяне на снимките, включително и създаването на фотоалбуми с анотации, вмъкнати карти и дори данни за времето. Публикуването на албумите може да стане в iCloud, като достъпът до тях става чрез специален линк. Цената на приложението е 5 долара.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници