Десетки мъртви щъркели край Варна

Десетки мъртви щъркели край Варна
A A+ A++ A

Десетки щъркели са намерили смъртта си, ударени от високо напрежение близо до Варна. За зловещата гледка сигнализираха природозащитници. Те са преброили 29 трупа, които разчленени и изпържени висят по жиците.

Природозащитниците ще съдят "Енерго Про", защото смятат, че електроразпределителното дружество носи вина за трагедията с красивите птици.

От ръководството на дружеството казали, че ще проверяват дали съоръженията, край които е станало нещастието, са техни или са на НЕК.

"Младите щъркели, нямат опит, кацат на стълбовете и като разперят криле - правят волтова дъга. От това се получава токов удар, който ги убива", обясни вероятната причина за случая представителка на дружеството.

 А ето и един разказ от първо лице, споделен във Фейсбук от хора, излезли на пикник в събота след обяд. Именно те са подали сигнала до организацията  Animal Hope Varna.

"За първи път виждам подобно нещо полето е осеяно с трупове на щъркели, има по земята живи, полуживи. Не знам колко са живите нуждаещи се от помощ, вероятно няколко десетки.

Спирахме колата за да ги отместим живите докато карахме през полето по черно, не се плашеха нито от светлените през нощта, нито от нас, гледката е покъртителна. Удря ги ток от далекопроводите, едни стоят накацали, а други докато кацнат падат.

Това снощи беше ада, ужасно е, гробище на щъркели. А живите ходят по земята и чакат да умрат.

Моля Ви, помогнете, не знам какво мога да направя, към кого да се обърна, кой може да помогне на живите и на тези, които все още не са отишли на този сборен пункт.

Единствено Енерго Про могат да изключат тока по далекопроводите, докато се съберат и отлетят щъркелите, но на мен никой няма да ми обърне внимание. Не знам по телевизии ли да пиша, какво да правя."

Това е написала Виолета Петрова във Фейсбук.

#волтова дъга #токов удар #щъркели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино