Руските санкции ще ударят дребния и средния бизнес у нас

Руските санкции ще ударят дребния и средния  бизнес у нас
Пламен Грозданов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият посланик на България в Русия и изпълнителен директор на Съюз "Произведено в България", Пламен Грозданов, заяви, че много малки и средни предприятия ще понесат огромни загуби от наложените от Русия санкции, защото достъпът до руския пазар е труден, а връщането на този пазар е още по-трудно.

„Някои фирми инвестираха доста в този пазар през последните години и тази забрана действително може да им коства проблеми. Когато се затвори един пазар, много трудно се връща на него. Разпространихме декларация, в която призоваваме нашето правителство да не гледа мълчаливо какво се случва, да предприеме решителни мерки, да постави въпроса българските износители да бъдат компенсирани, да им бъдат намерени алтернативни пазари, точно това, което вече поискаха от Брюксел и други европейски страни“, коментира Грозданов пред БНР.

Бившият посланик обясни, че повече го безпокои, че износът на тези групи стоки е значителен, в размер на 12-14 млрд. евро. Спирането на този износ означава свръхпроизводство, свръхзапаси в един общ пазар, част от който сме и ние.

„Това автоматично изостря конкуренцията, не бих изключил да се въведат някои нелоялни търговски практики, включително дъмпингови цени на определени пазари. Като имаме предвид, че чуждите стоки от такъв характер са значително по-субсидирани от българските, като имаме предвид всички други условия, при които са поставени производителите в другите европейски страни, едно рязко сваляне на цените, което другите могат да си позволят за известно време, българските производители в никакъв случай не могат да си го позволят.“, каза още Пламен Грозданов.

Според него алтернативни пазари могат да са традиционният в миналото арабски пазар, Германия, Далечният изток.

Русия обяви, че вече няма да внася българските плодове и зеленчуци, говеждо, свинско, птиче месо, риба, сирена и млечни продукти. Руският президент Владимир Путин подписа указ, с които забранява или ограничава вносът на селскостопанска продукция, суровини и продоволствени продукти от всички държави, които наложиха санкции на Русия.

#Пламен Грозданов #България #Русия #Брюксел #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници