Обявиха "световна здравна криза" заради ебола

Обявиха "световна здравна криза" заради ебола
Ебола се разпространява светкавично. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Световната здравна организация (СЗО) обяви "световна здравна криза" заради разпространението на смъртоносния вирус ебола в Северна Африка. Възможните последствия са "изключително сериозни" заради силата на вируса, който към момента няма антидот.

Решението беше взето на извънредна среща на СЗО в Швейцария в петък. Според организацията, епидемията от ебола заплашва общественото здраве и в други държави, извън засегнатите, и изисква координиран отговор.

Експертите препоръчват всички държави със заболели от вируса да обявят извънредно положение, но отбелязва, че към този момент не е необходима обща забрана на международните пътувания и търговия.

Жертвите на ебола в Либерия, Сиера Леоне, Гвинея и Нигерия вече наближават 1000, а заразата се разпространява светкавично.

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ вдигна частично ограниченията върху експериментално лечение, предложено от канадската компания "Текмира". Това ще позволи препаратът да се прилага върху заразени с вируса, отбелязват от "Текмира" и допълват, че опитите с маймуни са дали 100-процентова успеваемост.

Ебола може да убие жертвите си за дни, причинявайки висока температура, повръщане, диария и, в някои случаи, отказ на органи и непрестанно кървене.

#ебола #Африка #САЩ #вирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници