"Хамас" няма да удължи примирието в Газа

"Хамас" няма да удължи примирието в Газа
Войната в Ивицата Газа продължава. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Двама високопоставени представители на „Хамас” съобщиха, че палестинското движение няма да продължи 72-часовото примирие в Ивицата Газа, изтичащо в 8 часа (българско време) в петък, обвинявайки Израел в отхвърляне на техните искания за примирие, предаде AFP. Лидер от военното крило „Ислямски джихад”, което също участва в преговорите с посредничеството на Египет, потвърди решението да не се удължава примирието.

Няколко часа преди изтичането на срока на примирието, което бе в сила от вторник, ракети изстреляни от палестинската територия Газа паднаха на територията на Израел в петък.

"В момента две ракети, изстреляни от Газа засегнаха южната част на Израел. Няма съобщения за жертви", се казва в текстово съобщение, изпратено до репортери. "Терористите нарушиха примирието", се добавя в "Туитър".

Междувременно, в интервю за телевизия Fox News израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел „няма нищо против народа на Ивицата Газа” и иска да му помогне да се справи с „тираничното” управление на „Хамас”.

„Аз не съм сигурен, че битката е приключила. Смятам, че ние понижихме значително техните възможности”, каза той и допълни, че може да има прокопани от „Хамас” тунели под границата с Израел, които все още не са открити. „Това реално зависи от дали те искат да продължат тази битка. Аз смятам, че трябва да намерим мирно решение, ако можем”, допълва той.

„Ние нямаме нищо против народа на Ивицата Газа. В действителност ние искаме да помогнем на хората в Газа, които страдат под тази терористична тирания”, каза още Нетаняху.

Едномесечният военен конфликт в Ивицата Газа е струвал на израелската икономика 1.44 млрд. долара, съобщи управителят на централната банка на страната Карнит Флуг в четвъртък.

„Оценката е, че може да достигне до 0.5% от БВП, което е до около 5 млрд. шекела”, каза Флуг пред израелската телевизия Channel Ten.

 

 

#Ивицата Газа #Израел #Хамас #Бенямин Нетаняху

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници