3800 бедстващи в Мизия съдят държавата за бездействие

3800 бедстващи в Мизия съдят държавата за бездействие
Бедстващите в Мизия ще съдят държавата за престъпно бездействие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

3800 пострадали от потопа в Мизия дават държавата на съд за престъпно бездействие. Това обявиха в четвъртък кметът Виолин Крушовенски и неговият заместник Николай Нековски след съвещание на кризисния щаб. В него взеха участие вътрешният министър Йордан Бакалов и социалният Йордан Христосков.

Нековски връчи на Христосков папка с молба да бъде предадена на премиера Георги Близнашки. В нея са събрани всички документи и въпроси за действията на държавните и местните органи преди и по време на голямото наводнение от събота, заляло Мизия.

"Лично аз разреших към 19 ч. в събота дигата при с. Сараево да бъде разрушена. Ако не го бях направил, приливната вълна щеше да заличи напълно Мизия. Поемам отговорност за действията си, но видях главоломно покачващото се ниво на р. Скът и безпомощността на държавните институции, към които се обърнахме”, заяви Ненковски.

В папката са всички факсове, с които от 9 ч кметът и заместникът му започнали да предупреждават областния Венцислав Василев, бившия земеделски министър Димитър Греков и експремиера Пламен Орешарски за бедствието. Официално разрешение за разрушаване на бента до 18 ч не пристигнало, а тогава водата вече заливала ниската част на Мизия.

Добрата новина е, че река Скът вече се прибра в коритото. Под вода остават още 160 къщи, в които се работи с 50 помпи. Залети със застояла вода са и 25 улици, за отводняването им са сформирани екипи на няколко ведомства. Продължава извозването на удавени животни с помощта на армията и Гражданска защита.

Започва изплащане на еднократни помощи от 325 лв. на пострадалите от наводнението жители на Мизия. ДНа днешния петък парите ще получат първите 522-ма. За помощ в социалното подпомагане във Враца досега са се записали 724 души, постъпват и нови заявления.

#Мизия #Николай Нековски #Георги Близнашки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници