Паметникът Шипка остава без охрана

Паметникът Шипка остава без охрана
Шипка остава без охрана заради икономии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националният парк-музей Шипка е застрашен да остане без охрана в навечерието на 80-тата годишнина от построяването му. Той не бил стратегически обект, а мярката се налагала с цел икономии. Живата охрана на Шипка струва около 20 000 лева на месец. Приходите от туристи не покриват тази сума, а пари трябват и за поддръжка.

"Националния парк-музей Шипка остава без охрана. Това е нещо изключително сериозно и безотговорно ако държавата стигне до там! Ние сме в списъка на националните обекти които подлежат на охрана. Сега, за да се охранява нашият музей, трябва Министерството на културата да сключи договор срещу заплащане. Тук има 8 полицаи, парите са доста и ние като музей не можем да се справим с този проблем", обясни директорът на националния парк-музей Данчо Данчев.

Той е бил уведомен, че според новите разпоредби няма как МВР да покрива разходите за охрана на паметника, защото Шипка не е стратегически обект.

Музейните работници са притеснени за бъдещето на мемориалния комплекс, тъй като дори с полицейска охрана неведнъж след вандалски прояви изчезват ценни предмети.

Директорът на музея е информирал новия служебен министър на културата Мартин Иванов и се надява на бързо разрешаване на проблема.

#Шипка #музей #Данчо Данчев #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници