Бездомните от "Аспарухово" отказват фургоните, били неудобни

Бездомните от "Аспарухово" отказват фургоните, били неудобни
Хората от "Аспарухово" масово отказват да се настанят в предоставените фургони. Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Наводнението във Варна остави мнозина без дом, но хората масово отказват да живеят в предоставените им фургони. От 52 семейства само 11 са заявили, че ще се нанесат. Причината – според тях условията са лоши и неподходящи за нормален живот.

Фургоните са осигурени от пожарната, но е забранено поставянето на климатик, което в жегите ги прави неудобни за обитаване. Имат по две спални, кухненски бокс, тоалетна.

Хората обаче не са доволни от условията. „Няма как да живеем, няма удобства. Казват, че има легла, едни легла са, че не може да се спи, казват да носим багажа, то няма как да влизат багажи, до такава степен е задушно, казват, че има хладилници, печки, работи... изобщо няма”, казва ученикът Румен Каракашев, който е загубил баба си в потопа, а майка му е тежко болна.

Хората негодуват, че около превърнатото във временен лагер бивше военно поделение няма нито аптека, нито магазин. „Ще има медицинска помощ, охрана. Виждате, че има условия за живот в тези фургони”, твърди варненският кмет Иван Портних.

Не така обаче мислят хората, които ще се нанесат в тях. От 150 души, 100 са отказали да живеят във фургоните. Хората се оплакват, че селището е далеч от града и няма транспорт. Общината пък вече две седмици не им дава пари за обещания втори наем за квартира.

Фургоните могат да приютят около сто души. Хората обаче казват, че ще се настанят в тях, само защото няма къде другаде да отидат.

Варна чака държавна помощ от 1 854 000 лв. за преодоляване на преките щети, 10 милиона за укрепване на свлачища и 5 милиона за допълнително възстановяване. Заедно с другите пострадали общини от Североизточна България ще кандидатстват за помощ от Еврокомисията.

Междувременно, морският град изпраща минерална вода, ботуши, лопати и пособия, които са изключително нужни в първите дни след потопа в Мизия.

#Аспарухово #Варна #наводнения #Мизия #фургони #Иван Портних

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници