До декември Сърбия ще построи 30 км от "Южен поток"

До декември Сърбия ще построи 30 км от  "Южен поток"
Снимка: south-stream-offshore.com
A A+ A++ A

Мениджърът на "Сърбиягаз", Душан Баятович, заяви, че до края на годината в Сърбия ще бъдат построени 30 км от газопровода "Южен поток". Той уточни, че проектът ще бъде реализиран в пълен обем и в одобрените срокове, предаде ИТАР-ТАСС.

"Става дума за енергиен проект със стратегическо значение, преди всичко за енергийната стабилност и безопасност на ЕС, който няма средносрочна и дори дългосрочна алтернатива. Ето защо въпреки украинската криза "Южен поток" ще бъде реализиран навреме. Няма причини това да не стане", посочи Баятович.

В проекта са направени някои промени. В автономния район Войводина едно от разклоненията на газопровод вместо към Италия ще бъде насочено към австрийския град Баумгартен, където се намира най-голямото в Европа газохранилище.

През юли Европейската комисия препоръча на Сърбия да прекрати работите по изграждането на газопровода "Южен поток" до момента на пълната хармонизация на проекта с европейското законодателство. Това бе втората подобна препоръка, отправена от Брюксел, след като поиска същото от България в началото на юни.

Сръбският премиер Александър Вучич отговори, че проектът е твърде важен за Сърбия, за да го прекрати. Той припомни, че Сърбия ще трябва да плати за газопрововда само 19 млн. евро, въпреки че стойността на целия сръбски участък в 2,1 млрд. евро, останалите се поемат от Русия.

#Сърбия #Русия #Южен поток #Александър Вучич #Европейската комисия #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници