Путин разделя Европа и въвлича Балканите в търговска война

Путин разделя Европа и въвлича Балканите в търговска война
A A+ A++ A

С решението да блокира вноса на земеделски стоки от ЕС руският президент Владимир Путин иска да въвлече Западните Балкани в търговска война между Русия и Запада, предупреди полският министър на земеделието Марек Савицки.

"Може би целта на Путин е да въвлече балканските държави в търговска война. Оказва се, че балканските страни, които не са членки на ЕС, могат да бъдат пазари, на които Русия ще купува храна. Това може би са елементи от играта на Путин. Сигурно ще опита да раздели Европа", заяви Савицки пред полската телевизия ТВН-24. Той каза още, че тогава "изглежда няма да може да продаваме на европейския пазар и европейските производители ще останат с плодовете и зеленчуците от вътрешния пазар".

Новото решение на Кремъл ще засегне полските земеделци и хранителната промишленост. Според Савицки Полша няма да бъде в състояние да пренасочи износа си. "Трудно ще бъде да получим компенсации от ЕС за нашите земеделци", каза полският министър и допълни, че сметката ще я плати Русия, тъй като задоволява половината от хранителните си нужди чрез внос.

За търговска война говори и полският вицепремиер Януш Пехочински, който подобно на Савицки е уверен, че Москва иска да предизвика разделение в Европа. "Тръгваме на война, каквато не е имало в Европа – търговска война. Разходите и загубите ще бъдат и за двете страни. Освен това има и гражданска война в Украйна, която е подпомагана отвън", каза той.

#Владимир Путин #Полша #Марек Савицки #война #земеделски производители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници