Украйна: Близо сме до победа над сепаратистите

Украйна: Близо сме до победа над сепаратистите
Украинската армия била близо до победа над проруските сепаратисти. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Армията е близо до победата над сепаратистите в Източна Украйна. Това заяви украинският министър на отбраната в интервю за "Би Би Си". В същото време жителите на контролираните от бунтовниците градове Донецк и Луганск се готвят за обсада, защото са обкръжени от правителствените сили.

Докато украинските правителствени сили затягат примката около двете крепости на бунтовниците в Източна Украйна - Донецк и Луганск, местните жители се готвят за дълга обсада. "Имаше бомбардировка вчера. Всеки, който може, бяга някъде. А аз съм стар - на 60 години, къде да отида?", риторично попита Алексей, жител на Донецк.

В Донецк и Луганск се запасяват с брашно, консерви, олио, разтворимо кафе, свещи и батерии. Прекарват голяма част от времето скрити в мазета заради обстрела. През последните дни има постоянно спиране на тока, а хранителните продукти са на привършване. "Нямаме ток, хладилникът не работи, месото се разваля", оплака се Алексей.

Украйна твърди, че армията не стреля по жилищни райони и отрича да използва военновъздушните си сили срещу големите градове. Кореспонденти обаче съобщават, че са видели с очите си как снаряди удрят жилищни сгради в Донецк.

Само преди няколко седмици местните жители излизаха на разходки, а кафенетата и ресторантите работеха нормално. Сега улиците опустяха, а единствените опашки са на гарата, от хора, които бягат от размирните райони.

Междувременно, контролираната от олигарха Ринат Ахметов частна компания „Киевенерго” обяви, че от днешния понеделник са прекъснати газовите доставки за всички ТЕЦ-ове в района. Това означава, че жителите на Киев ще бъдат лишени от топла вода заради икономическата криза и прекъсването на руските газови доставки, предаде AFP. В това положение жителите на украинската столица ще се намират поне до октомври.

#Украйна #Донецк #Луганск #сепаратисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници