Португалия спасява с 4,4 милиарда банката "Свети дух"

Португалия спасява с 4,4 милиарда банката "Свети дух"
Espirito Santo, която държи дела от 25 процента на Espirito Santo Financial Group в банката, обяви, че компаниите на фамилията ѝ дължат 2,35 милиарда долара към юни спрямо 1,37 милиарда в края на миналата година.
A A+ A++ A

Португалското правителство реши да инжектира 4,4 милиарда евро в Banco Espirito Santo (Банка "Свети дух"), след финансова буря, която продължава повече от месец, съобщава в. "Публику". 

Управителят на Централната банка на Португалия Карлош Коща обясни, че спасявайки банката, подкопана от финансовите неволи на групата Espirito Santo, правителството се опитва да попречи аферата да замърси целия финансов сектор в Португалия и дори в Европа.

"Имаше спешна нужда от решение, което да гарантира защитата на депозитите и стабилността на банковата система," каза Коща преди обсъждането на "риска от неизпълнение на задълженията" на Banco Espirito Santo което "би застрашило националната финансова система".

Espirito Santo, която държи дела от 25 процента на Espirito Santo Financial Group в банката, обяви, че компаниите на фамилията ѝ дължат 2,35 милиарда долара към юни спрямо 1,37 милиарда в края на миналата година. Холдингът Espirito Santo Financial Group SA , най-големият акционер в банката, обяви преди две седмици, че вече не е в състояние да обслужва своите дългове. Преди седмица от дружеството, регистрирано в Люксембург, поискаха защита от кредиторите и да бъдат поставени под съдебен надзор от властите.

В края на юли, Рикарду Салгаду, вече бившият президент и главен изпълнителен директор на най-голямата португалска банка, беше обвинен в измама, фалшификации и пране на пари. След 24 часа беше арестуван и пуснат под гаранция от 3 млн. евро след продължил 4 часа разпит.



#Португалия #банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници