В Мизия още има хора по покривите, отказват евакуация

В Мизия още има хора по покривите, отказват евакуация
A A+ A++ A

До късния следобед в залетия от 4-метрова вълна град Мизия все още има хора по покривите, които отказват да напуснат имота си На спасителните екипи те обясняват, че се опасяват от ромски набези.

Около 50 къщи се срутиха, досега са открити двама загинали - мъж и жена, но за поне десетина жители на бедстващия град все още няма информация дали са спасени.

Спасените от стихията са настанени в детска градина на безопасно място, където ще нощуват. Хората коментират  причините за трагедията с противоречиви твърдения. Някои са чули предупрежденията на властите предния ден, други твърдят, че никой нищо не им е казал. Преобладава убеждението, че приливната вълна ги е сполетяла заради изпуснати язовири в околността - от три села, тъй като от четвъртък насам в града не е валял дъжд.

От "Гражданска защита" са категорични, че язовирът в село Рогозен и водоемите в селата Нивяни и Ботево не са изпускани умишлено, а са прелели.

Имало е предложения да се взриви дигата на река Скът, но от областната управа им било отказано, твърдят още местнитке. Това е причината според тях цялото селище да остане под вода.

По-рано днес местният бизнесмен Стефан Лазаров е изкарал фадрома, която е разбила дигата и водата бавно е започнала да се оттича към Дунава.

Двата хеликоптера "Кугар", вдигнати под тревога от авиобаза Крумово, спасиха 14 бедстващи възрастни, От екипите разказаха, че е имало опасност да използват лебедка заради паднали електропроводи, затова пускали спасителите на безопасно място в близост до водата заедно с лодки. Така те измъквали хората до безопасно място.

Според областния управител на Враца Венцислав Василев хората е трябвало да бъдат евакуирани още преди големия воден потоп. "Количеството вода щеше да бъде същото, но нямаше да се наложи хората да хвърлят толкова усилия, почти 24 часа да се ангажират толкова екипи", обясни управникът.

Сега вече са осигурени храна и вода за всички, не само за пострадалите", увери Василев. В Мизия нито един магазин не работи. В единствения магазин, който работел през деня, продуктите са изчерпани.

След като водата се оттегли от улиците, ще започне изпомпване от помещенията и възстановяването на електрическото захранване. Вече е разговаряно с ръководителя на ЧЕЗ, който има подготвени екипи.

„Не очаквам да има други жертви. Затова извеждаме хората. Всичко това трябваше да стане вчера, а не цяла нощ, включително и днес да се хвърлят толкова усилия”, добави Василев.

#Мизия #наводнение #язовири

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници