„Уолстрийт джърнъл“: Руската ВТБ е в новия списък със санкции на ЕС

„Уолстрийт джърнъл“: Руската ВТБ е в новия списък със санкции на ЕС
A A+ A++ A

Още две от най-големите руски държавни банки - Сбербанк и ВТБ, попадат в новия списък на санкционирани от ЕС институции заради руската роля в събитията в Украйна, пише „Уолстрийт джърнъл“. Списъкът ще бъде обявен официално в сряда, 30 юли.

„Внешекономбанк“ вече е санкционирана от САЩ със забрана да работи с американските кредитни и дългови пазари. Външнотърговската банка притежава малко под 10% от Корпоративна търговска банка у нас, а чрез офиса си в България придоби участие в „Булгартабак“ и „Виваком“.

Санкциите срещу банките са свързани с решението да бъдат изолирани определени руски дружества и лица от финансовите пазари в ЕС. Чрез тях Западът се опитва да окаже още по-сериозен натиск над президента Владимир Путин, за да не финансира той през тях политиката си. Сега за тях външното финансиране чрез заеми или емитиране на облигации ще бъде невъзможно в САЩ и ЕС, а извън тях ще е твърде скъпо или партньорите ще им отказват средства, за да не бъдат изхвърлени на свой ред от финансовите пазари на Запад.

 

 

#ВТБ #Корпоративна търговска банка #Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници