За и против актуализацията, спорът продължава

За и против актуализацията, спорът продължава
A A+ A++ A

Всички експерти, извън тези вдясно, са категорични, че няма нужда от актуализация на бюджета, каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от левицата Румен Гечев. Днес преди извънредното заседание на парламента в ПГ на „Коалиция за България“ ще обсъдим нашите аргументи, посочи той.

Подготвени сме добре с цифри и факти, каза Гечев. Не знам защо се получи такова разминаване между правителството и нас. Забелязва се едно сближаване между ДПС и ГЕРБ. Сигурно и това оказва влияние, защото това правителство е подкрепяно и от ДПС.

Нас не са ни питали за актуализацията. Това е политически ход. Ние не можем да приемем такъв ход - да се предлага на мандатоносителя актуализация, без преди това да е обсъждана, каза още Гечев.

Подкрепяме актуализацията на бюджета на НЗОК в размер на 225 млн. лева, повтори позицията на КБ той. От друга страна, здравната система не е реформирана докрай и няма смисъл да се наливат още едни 100 млн. лева в една нереформирана система.

Всички правителства носят вина за това, че в здравеопазването няма достатъчно реформи, категоричен е Гечев.

Ходът на президента с отварянето на досиетата в КТБ е популистки според него. Актуализацията на бюджета също е политически  и предизборен ход. ДПС и ГЕРБ явно опипват почвата.

Няма какво да прощаваме на ДПС. Аз работих добре с колегите в икономическата комисия. Създадохме и прокарахме много социални закони. Раздухването на темата с актуализацията, според мен, е за да се спре Законът за защита на конкуренцията. Нека от ГЕРБ обяснят, защо са против българските производители, завърши Гечев

Обратна позиция застъпи в студиото представителката на ГЕРБ Менда Стоянова. Актуализацията на бюджета не е предизборна приумица на ГЕРБ или на президента, каза тя. Според нея няма повече политика, отколкото числа в искането за актуализация на бюджета.

Следващите три месеца ще управлява служебно правителство, или повече от три, защото мандатът на едно служебно правителство може да продължи и повече. Това е безвремието на държавата. За тези месеци трябва да има достатъчен ресурс, за да може държавата да продължи да работи нормално, обясни Стоянова.

За бюджета на НЗОК правителството е преценило, че трябва да има допълнително пари и гилдията казва, че ако това не се осигури, ще спрат безплатните лекарства. Другият сериозен аргумент е банковата криза в КТБ. На 21 септември изтича срокът, в който квестурата трябва да приключи. И ако тя каже, че банката има сериозен недостиг на капитал, държавата трябва да осигури милиард и половина лева, плюс два милиарда и сто от Фонда за гарантиране на вземанията, за да се платят гарантираните влогове.

БСП има една цел и аз напълно ги разбирам, която те много успешно експлоатираха 2009 година – в момента, в който предадат мандата, правителството взема едни числа и после ги размахва. Сега ще размахват следващите четири години, че фискалният резерв е 8 милиарда. Но тук е голямата лъжа. 8 милиарда резерв е само число, но не трябва да забравяме, че вътре в това число има 3 милиарда, които само преди 10 дни дойдоха от европейската облигация заем и още 1 милиард и 300, които в момента правителството тегли. Тези две цифри означават 4 милиарда и 300 минус от този резерв.

Призовавам да се гледа държавнически на кризата в КТБ, каза още Менда Стоянова.

#служебно правителство #НЗОК #актуализация #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"