Станишев: Първанов разделя БСП, а от това печели ГЕРБ

Станишев: Първанов разделя БСП, а от това печели ГЕРБ
Имам ясна и последователна позиция и си знам отговорностите пред партията, заяви Сергей Станишев на пресконференция във вторник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Георги Първанов налага разделителни линии в БСП, а от това печели само ГЕРБ, заяви на пресконференция лидерът на социалистите Сергей Станишев.

„Ние сме за първи път в подобна ситуация, когато бивш президент се заявява като кандидат за председател. Напомня на една ситуация със СДС, която е известна със своя печален финал“, допълни Станишев, цитиран от „Фокус“.

Според него в кандидатурата на бившия президент Георги Първанов за лидер на БСП няма нищо драматично, но отбеляза, че Изпълнителното бюро на партията е обсъдило ситуацията в хода на лидерската битка „внимателно и със загриженост“.

„Правенето на паралелна кампания не е приемливо, защото това дефокусира дискусиите по места и разделя в много голяма степен партийните членове и симпатизантите на БСП. Всичко се подменя от лидерски въпроси и от гледна точка на желанието на Първанов да се кандидатира за председател на Националния съвет на БСП“, каза Сергей Станишев.

Лидерът призова Георги Първанов да бъде разглеждан като кандидат за председател на БСП, а не като президент, въпреки че „няма как да се дават визии за бъдещето, без да се изяснят нещата от миналото“.

„Ние сме категорична опозиция на репресивната и полицейска държава, която се създава в България. На нас ни се налага авторитарен модел на управление и всеки, който се противопостави на ГЕРБ, е мачкан с всички средства от държавата. Ние сме алтернативата на този подход," категоричен е лидерът на БСП.

Той подчерта, че за социалистите е ключово тяхната алтернатива да бъде социална, защото на България се налага крайно дясна държава, която решава проблемите на макроикономическата стабилност за сметка на гражданите.

„През последните месеци президентът избра позиция по-скоро да коментира БСП, отколкото състоянието на държавата. Не бива едни въпроси да се превръщат в инструмент за реализация на отделни властови амбиции на местно и национално ниво“, критикува Сергей Станишев подхода на Георги Първанов.

„В последните години импийчмънтът, иницииран от управляващата партия, и скандалът с указите – и аз, и партията заявихме ясна позиция. Винаги сме подкрепяли президента“, посочи още той.

„Знам защо аз съм кандидат за председател – имам ясна и последователна позиция и си знам отговорностите пред партията. За мен в личен план щеше да е по-лесно в 2009 г. да се оттегля. Успяхме да изведем партията. Не че днес сме номер едно, но имаме възможност да постигнем това, което сме набелязали“, каза Сергей Станишев.

„Главната амбиция на изборната кампания е конгресът да бъде важна политическа стъпка за изясняване на приоритетите на БСП и за това какво предлагаме за в бъдеще – наша платформа и послание към българските граждани. Целият смисъл на кампанията е свързан със следващите парламентарни избори – по какъв начин БСП да се утвърди като алтернативата на ГЕРБ и да надгражда това, което сме постигнали“, категоричен беше Сергей Станишев.

#Георги Първанов #Сергей Станишев #БСП #ГЕРБ #Изпълнително бюро #конгрес #СДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"