НПО писа Среден (3) на институциите за детските политики

НПО писа Среден (3) на институциите за детските политики
Национална мрежа за децата писа Среден (3) на институциите за изпълнението на ангажиментите им към най-малките граждани на България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Годишна оценка Среден (3) за изпълнението на ангажиментите си към децата и семействата у нас постави неправителствената организация Национална мрежа за децата в бележника на институциите в България.

„Във всекидневието на ученика бележникът е мерило за представяне в училище, както и начин за запознаване на родителите с това, дали децата им се справят с учебния материал. Такава е и целта на нашия БЕЛЕЖНИК – да даде ясна и реалистична представа накъде вървят политиките за децата“, обясни Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата, цитиран от БГНЕС.

Организацията представи първия си доклад „Бележник 2011: Оценки на изпълнението на държавните ангажименти към децата на България“. Екипът от експерти е анализирал изпълнението на над 100 обещания на институциите в 5 ключови области.

Авторският екип, работил по БЕЛЕЖНИКА, включва някои от най-изтъкнатите български експерти в сферите на семейната, здравната и образователната политика, както и в областта на правосъдието и правата на децата.

За да се гарантира пълна независимост и прозрачност при оценяването обаче, поставянето на оценки е възложено на група уважавани специалисти в различни области, посочват от Национална мрежа за децата.

В доклада, по подобие на ученически бележник, държавните структури получават оценки на работата си по поетите ангажименти в сферите „Детски права“, „Семейна среда и алтернативни грижи“, „Детско здравеопазване“, „Образование“ и „Детско правосъдие“.

Най-ниски оценки - Среден (3), институциите са получили за изпълнението на обещанията в сфери като правата на децата, образованието и детското здравеопазване. Това се дължи на липсата на независим орган, който да гарантира правата на децата у нас, отпадането на децата от училище и високата детска смъртност в някои райони от страната.

Минимално по-висока - (3+), е оценката в сферата „Семейна среда и алтернативни грижи“. Това се дължи основно на усилията на правителството по деинституционализацията, които обаче не са достатъчни да увеличат оценката на фона на задълбочаващата се детска бедност (46% от децата у нас, според последното проучване на Eurostat) и липсата на реални услуги в подкрепа на семействата.

Най-добро развитие е отчетено в сферата на детското правосъдие (4) заради приемането на „Концепция за реформа на детското правосъдие“ и ратифицирането на „Конвенцията от Лазароте“ за закрила на децата от сексуална експлоатация и сексуално насилие.

Въпреки това според оценката на експертите съдебната ни система все още не защитава достатъчно добре правата на най-малките, органите на съда нямат нужната квалификация за работа с деца и на децата в конфликт със закона продължава да се гледа като на престъпници, а не като на нуждаещи се от подкрепа и закрила.

„Подобна цялостна оценка на развитието на политиките за децата се прави за пръв път в България, като нашата амбиция е да представяме подобен доклад всяка година“, заяви още Георги Богданов.

#образование #правосъдие #Георги Богданов #Национална мрежа за децата #деца #институции #бележник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници