Нетаняху: Израел няма да живее „под заплаха от унищожение“

Нетаняху: Израел няма да живее „под заплаха от унищожение“
Нашият ангажимент към сигурността на Израел е стабилен като скала. САЩ винаги ще подкрепят Израел“, заяви Барак Обама. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

За съжаление Иран продължава да развива ядрената си програма, а Израел няма да живее „под заплаха от унищожение“, предупреди премиерът на страната Бенямин Нетаняху.

„Израел се надяваше дипломацията да функционира, очаквахме санкциите да функционират. Никой от нас не може да си позволи да се чака още дълго“, заяви министър-председателят на Израел, цитиран от АФП и БГНЕС, пред 13 000 души на конференция на могъщата произраелска организация American Israel Public Affairs Committee (Aipac) късно вечерта в понеделник във Вашингтон.

Бенямин Нетаняху проведе интензивни разговори с американския президент Барак Обама по повод спорната ядрена програма на Иран. Деликатната среща между двамата се провежда в момент на нарастващи спекулации за възможен израелски удар срещу ирански ядрени обекти.

„Твърде много се говори за война“, посочи Обама също пред Aipac, след като в неделя отправи критики срещу едва завоалирания начин, по който Израел все по-често отправя заплахи към Иран.

Бенямин Нетаняху обаче се постара да не преувеличава разногласията си с Барак Обама.

По време на разговорите американският президент заяви, че все още съществува „прозорче“ санкциите срещу Техеран да проработят, и увери, че „ангажиментът към сигурността на Израел е непоклатим“.

„Нашият ангажимент към сигурността на Израел е стабилен като скала. САЩ винаги ще подкрепят Израел“, заяви Барак Обама.

Той изтъкна, че дипломатическото решение на проблема е за предпочитане, но „всички възможности остават на масата“.

Израел твърди, че ако санкциите срещу Иран не доведат до прекратяване на ядрените му амбиции, страната си запазва правото да нанесе удар срещу Ислямската република.

„Моята висша отговорност като премиер на Израел е да гарантирам, че Израел остава господар на съдбата си“, категоричен бе Бенямин Нетаняху в началото на срещата си с американския президент.

В рамките на посещението си в САЩ израелският премиер ще се срещне с държавния секретар Хилари Клинтън и ще гостува в Конгреса.

#Иран #Израел #Барак Обама #Бенямин Нетаняху #премиер #президент #САЩ #ядрена програма #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници