Топ 10 на гафовете на кабинета „Орешарски“

Топ 10 на гафовете на кабинета „Орешарски“
Гласуването на оставката в НС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С какво ще запомним правителството на Пламен Орешарски? Ето нашите предложения за най-големите гафове на кабинета.  

  1. Безспорният номер едно в тази шортлиста е назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, след това знаете добре какво стана. Сега няма смисъл да преразказваме. Стъпката, която предхождаше това назначение, беше вкарването на ГДБОП в ДАНС. Разбиването на структурата „Борба с организираната престъпност“ само по себе си също е гаф.

  2. Начинът, по който се действаше по проекта Южен поток. Тук изобщо не коментираме нужен ли е на България този проект или не, би ли допринесъл той за диверсификацията на доставките и енергийната независимост на страната или не. Важен тук е опитът да се заобиколи европейското законодателство чрез промяна в българския енергиен закон, така че до морската част на тръбата да нямат право на достъп трети страни, както изисква европейският Трети енергиен пакет, отнасящ се до либерализацията на енергийния пазар на страните-членки. След това по крайно съмнителен начин беше избрана фирмата, която трябва да строи газопровода на наша територия. Всичко това доведе до стартиране на процедура от страна на ЕК срещу България и косвено доведе до спиране на плащанията по някои програми на ЕС.

  3. Политиката в областта на енергетиката: Задържането цените на тока, атаката срещу ЕРП-та и 20%-та такса върху дейността на ВЕИ-та. Да, токът е непосилно скъп за определени слоеве от населението на страната ни, но има съвсем други начини за справяне с проблема. Като например активна социална политика и подпомагане. Вместо това кабинетът дисбалансира сериозно целия енергиен сектор, а сега ни чака шоково вдигане на цените. „Независимият регулатор“ ДКЕВР беше напълно независим като в онзи виц, разбирай че от Комисията нищо не зависеше. Разговорите за отнемане на лицензите на ЕРП-та обтегнаха до краен предел отношенията ни с цял куп страни от ЕС, а промяната в данъчното третиране на ВЕИ-та отказа и най-безрасъдните инвеститори да гледат към България.

  4. Създаде Министерство на инвестиционното проектиране. От самото му начало тръгна с гаф, когато съобщи име на министър, забъркан в далавери и нерегламентирани строежи по Черноморието. За година и малко управление на правителството за това министерство не се чу абсолютно нищо, освен че трудно поделя задължения и отговорности с министерството на регионалното развитие. Какво свърши това министерство и министър Данов? Въпросът е напълно реторичен.

  5. Проведената операция в Лясковец, която отне живота на Емил Шарков. Кой точно се издъни тогава и дали името му съвпада с тези, които го отнесоха? Не знаем, но това е трагедия, предизвикана до голяма степен от некомпетентност.

  6. Подписа Спогодба за сътрудничество в областта на, забележете, точно културата и медиите със ............. Северна Корея!?! Тук просто няма какво да се добави.

  7. Допусна паника в здравеопазването. Дълготрайните протести на спешната помощ и липсата на пари за болниците не допринесоха с нищо нито за намаляване изтичането на лекари от България, нито пациентите да станат по-здрави.

  8. Скандалите около Фонд  „Земеделие“. Допуснаха са един куп административни гафове като се почне от ваучерите за гориво, които не ги приема нито една бензиностанция и се стигне до разправиите между Фонда и Министерството на земеделието. А също и когато си искаха едни на други оставките.......

  9. Назначението на Мариана Георгиева, професор по синтаксис, за министър на спорта. Ще я запомним с невероятните й фрази, но не и с нещо направено за спорта. Ето ви един цитат от нея за спомен: „Заради гносеологическата недостатъчност се казва или "м-м-м", или "език мой, враг мой" и заради тази гносеологическа недостатъчност, че ние винаги сме и че не можем да говорим за себе си безадресно за трето лице, т.е. не може за нещо, което сме правили, да казваме "бил съм" ... Ние винаги сме, сме сме. Паметта ни носи и езикът ни разполага като реалности, които да разполагат себе си във времето и пространството."

  10. Политиката на министерството на външните работи. Вигенин дойде със заявката да върне „в кариерата“ всички отстранени по – рано служители на Държавна сигурност и в голяма степен успя да се справи. Да, някои от тях вероятно са добри професионалисти, но европейското бъдеще на България и партньорите от НАТО определено заслужават друг подход. Когато посланиците на Германия и Франция подкрепиха протеста и призоваха правителството да се вслуша в гласа на протестиращите, реакциите на Вигенин бяха неадекватни. Като цяло външна политика в целия период на управление липсваше, а външен министър и премиер гледаха по-скоро на Изток.

#Орешарски #гафове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници