Освободиха шефовете на столичната „Топлофикация“

Освободиха шефовете на столичната „Топлофикация“
A A+ A++ A

Столичният общински съвет взе решение за смяна на ръководството на „Топлофикация София“ ЕАД. Основният мотив е, че 90% от средствата на дружеството са били по сметка в КТБ.

Общинският съветник Панайот Дончев заяви по време на дебатите, че подкрепя направеното предложение за смяна на ръководството на „Топлофикация София“ ЕАД предвид начина на управление през годините и резултатите.

Лошото състояние на „Топлофикация“ според него се дължи на лошото управление. „Две години подред в балансовите комисии се приемаше балансът, но ръководството не се сваляше от отговорност. Към тази дата задълженията са 677 милиона лева“, аргументира се Дончев.

„И друг път съм виждал доклади без мотиви. Не може да бъде критерий това, че някой си е държал парите в тази банка (КТБ), която толкова беше хвалена. Ако вземаме такова решение, имаме и други дружества, съпоставими с общия капитал – трябва да уволним всички. Звучи малко несериозно и аз не мога да подкрепя такава подмяна на състави“, опонира общинският съветник Владимир Кисьов.

Янчо Таков запита важи ли за общинските дружества същото ограничение, като за държавните, а именно - не повече от 25% от ресурса да се държи в една търговска банка.

Ето и коментара на освободения изпълнителен директор Стоян Цветанов след гласуваната от съветниците смяна на ръководството:

„Днес е най-хубавият ми ден в последните 8 години просто защото ще изляза в отпуск и ще почивам. Тези пари са концентрирани в последните 2 или 3 месеца и те са изпълнение на инвестиционната програма до края на ноември. До края на ноември те трябваше да бъдат извадени и разплатени за природен газ и останалите пари трябваше да покрият разходите за ремонт на инвестиционната програма, които са в размер на 61 милиона лева и още около 5 милиона ремонтите.

Съберете цифрите и вижте какво толкова страшно се е случило. КТБ затвори – факт е, но това можеше да се случи с всяка друга банка. Всеки ден всички пари от външни контрагенти влизат в сметката на КТБ, затова 90% от парите на „Топлофикация София“ ЕАД са в тази банка. Това е диверсифициран разход за компанията – не съм променял нищо в периода, докато съм бил изпълнителен директор.

Отговорността я носи изпълнителният директор. Аз не съм политик, не разбирам от това. Каквото съм могъл, съм дал на тази фирма. Много се надявам тези, които са след мен, да подобрят нещата и в края на годината да ги попитате за финансовите резултати“.

 

 



#топлофикация #ръководството #резултати #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници