Барозу: Излизането на Гърция от еврозоната – бедствие

Барозу: Излизането на Гърция от еврозоната – бедствие
По думите на Барозу няма алтернатива на големите икономии, изисквани от Гърция като условие за новия пакет финансова помощ. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Излизането на Гърция от еврозоната би било „бедствие“ за гръцкия народ, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от АФП.

„За гръцкия народ това би било катастрофа. Знаем какво се случи на хората в Латинска Америка, когато те фалираха“, каза Барозу в интервю за австрийския вестник „Ди Пресе“, предаде „Дневник“.

Той подчерта, че подобен сценарий би предизвикал „ефекта на доминото“ и би имал много тежки последици и за други страни от еврозоната. В такъв случай вероятно ще трябва да увеличим помощта за други държави от общата валута, допълни Барозу.

По думите му няма алтернатива на големите икономии, изисквани от Гърция като условие за новия пакет финансова помощ.

Разбира се, че виждаме, че подобни програми за икономии водят до рецесия, но това е единственият начин Гърция да си върне конкурентоспособността, посочи председателят на Еврокомисията.

„Банкрутът само ще навреди на атмосферата за инвеститорите. И тогава няма да има нито растеж, нито икономически стимули“, допълни той.

#Жозе Мануел Барозу #Гърция #еврозона #Европейската комисия #Латинска Америка #Еврокомисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници