Катастрофиралият малайзийски самолет е бил свален в незабранена за полети зона

Катастрофиралият малайзийски самолет е бил свален в незабранена за полети зона
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Установено е гражданството на всички 298 загинали пътници при катастрофата на "Боинг 777" на Малайзийските авиолинии, който се разби в четвъртък над Източна Украйна.

Според публикувания списък сред жертвите са 192 граждани на Холандия, един от които е имал второ гражданство на САЩ.

Сред загиналите са също 44 граждани на Малайзия, сред които 15-членния екипаж, 27 граждани на Австралия, 12 - на Индонезия, 10 - на Великобритания, един които е имал второ гражданство на ЮАР.

Сред жертвите има също четирима германци, четирима белгийци, трима филипинци и по един гражданин на Канада и Нова Зеландия.

Шестима специалисти в борбата срещу СПИН, а не близо 100, както бе съобщено от печата, са пътували със самолета, каза Франсоаз Баре-Сануси, президент на Международното дружество по СПИН (IAS). Тя е потвърдила броя на загиналите специалисти въз основа на контакти с властите на Австралия, Малайзия и Холандия.

Малайзийският министър на транспорта Лиоу Тионг Лай заяви, че

катастрофиралият самолет е бил свален

въпреки че не е навлязъл в забранена за полети зона.

Министърът, който се намира на мястото на инцидента, изрази безпокойство за мерките за сигурност на мястото на инцидента.

„Надявам се, че нашите експерти ще получат достъп до мястото на катастрофата, както бе обещано от украинското правителство, заяви той. Трябва да се направи всичко възможно, за да възтържествува справедливостта".

По-рано днес

група специалисти от Малайзия пристигна в Киев 

за да окаже помощ при разследването, съобщи ръководителят на делегацията Хилми Мохтар. Надявам се, че работата на следствената група ще мине гладко, добави той. Преди това министърът на транспорта на Малайзия съобщи, че за Украйна заминават 62 специалисти.

Днес премиерът на Малайзия Наджиб Тун Разак и съпругата му са се срещнали с роднини и близки на загиналите. Министър-председателят е изказал съболезнования във връзка с трагедията и е потвърдил готовността за оказване на помощ на семействата.

На извънредна сесия членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха свалянето на малайзийския самолет, като призоваха за цялостно, задълбочено и

независимо международно разследване

Американският представител Саманта Пауър заяви пред членовете на Съвета, че доказателствата сочат, че самолетът е бил свален.

Междувременно бе съобщено, че наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа не са получили неограничен достъп до мястото на падането на самолета. 

Трагичното сваляне на полет MH17 на Малайзийските авиолинии бе

предвидим резултат на снабдяването от страна на Русия

с могъщи и далекообхватни ракети земя-въздух за сепаратистите в Източна Украйна, които нямат достъп до информация за въздушния трафик, коментира The Independent. 

Системата SA-11, която бе използвана за свалянето на полет MH17, е произведена в Русия и е противовъздушно оръжие, създадено за свалянето на военни самолети на височина до 20 000 метра. С такова въоръжение разполагат руските и украинските въоръжени сили, както и други армии по света.

През последните дни в социалните мрежи се появиха множество свидетелства, че системи SA-11 са в ръцете на сепаратистите в близост до Донецк. В понеделник, 14 юли, сепаратистите свалиха украински военен транспортен самолет, летящ на височина над 6 700 метра.

Този инцидент сигнализира за значителното увеличение в противовъздушния капацитет на сепаратистите

след като до тази седмица единствените ракетни системи на тяхно разположение бяха преносимите зенитно-ракетни комплекси SA-18 и SA-24, които не са способни да нанесат удар по самолет, летящ над 6000 м. Освен че не са способни да поразят цели на голяма височина, те са ограничени в използването срещу бронираните бойни самолети Су-25, задействани в операцията от украинските военновъздушни сили. 

След скорошните загуби, които сепаратистите претърпяха в Славянск обаче, Русия очевидно е решила да снабди своите съюзници в Източна Украйна с по-мощните системи SA-11, за да спре настъплението на украинските сили, които увеличават използването на военновъздушна сила, пише още изданието.

#самолет #Украйна #Малайзия #Малайзийски авиолинии #Куала Лумпур #пътници #катастрофа #гражданство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници