ЕК срещу безплатните приложения, изискващи покупка на съдържание

ЕК срещу безплатните приложения, изискващи покупка на съдържание
A A+ A++ A

Като следствие от появата на голям брой потребителски оплаквания в различни европейски страни по повод покупката на допълнително съдържание в игри (онлайн и мобилни), които се промотират като безплатни, и особено насочените към деца, националните власти обединяват усилия с Европейската комисия за намиране на решение на проблема. Според комисията координираните действия вече дават реални резултати и мобилната индустрия вече е предприела редица стъпки за разрешаване на казуса.

В края на миналата година към Apple, Google и Interactive Software Federation of Europe са били отправени няколко изисквания в тази област. Сред тях са: обявените като безплатни игри да не подвеждат потребителите за реалната стойност; игрите да не включват директни послания към децата за покупка на съдържание и да не призовават родителите да направят това; потребителите да имат ясна информация за условията на покупките и да не бъдат таксувани без изрично потвърждение; търговците да осигурят адрес за електронна поща за запитвания и оплаквания.

Google вече е решила да въведе редица промени в тази област и вече ги имплементира, като процесът ще завърши до края на септември. Така например компанията забранява използването на думата Free за игрите с допълнителни покупки и разработва указания за авторите на приложения за избягване на директното убеждаване на деца. Има промени и в настройките по подразбиране, така че всяка покупка трябва да бъде оторизирана, освен ако потребителите не променят параметрите.

В същото време ЕК изразява съжаление, че Apple не е представила конкретни и навременни решения за проблемите, свързани с оторизирането на плащанията. Американците все пак са предложили да обърнат внимание на тези опасения. Засега обаче все още няма времеви рамки за изпълнение на мерките и не са поети конкретни ангажименти за бъдещи действия. Налагането на решенията на ЕК и потенциалните правни действия са оставени в ръцете на местните законодателства.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-847_en.htm?locale=en

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници