Израел поде сухопътна офанзива на Газа

Израел поде сухопътна офанзива на Газа
Офанзифата по Ивицата Газа стана сухопътна. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Израел започна сухопътна офанзива в Ивицата Газа. В операцията участват пехота, инженерни войски, танкови подразделения. Тя е била предшествана от артилерийска подготовка и удари от въздуха и от море.

Палестинското движение "Хамас" се закани, че израелската сухопътна операция в Газа ще има ужасни последици. Израел подчерта, че тя не е насочена срещу палестинската организация. Израелски военен говорител заяви, че навлизането в Ивицата Газа не цели да свали от власт "Хамас", а да се нанесе удар по "инфраструктура" и да се защити цивилното израелско население.

Целта е да се разрушат подземните тунели, използвани от въоръжените групировки, воюващите срещу Израел, за да проникват на негова територия, се казва в изявлението на израелския премиер.

Междувременно стана ясно, че шестима палестинци са загинали в петък при две отделни атаки в Ивицата Газа, след като Израел започва сухопътна офанзива в операцията за спиране на екстремисткия ракетен обстрел, предаде AFP.

Говорителят на службата за спешна помощ Ашраф Кудра каза, че четирима души от едно семейство са загинали в Хан Юнис, в южната част на Ивицата Газа, а други двама палестинци са били убити в северния град Бейт Ханун.

С новите жертви общият брой на убитите местни жители при израелската кампания достигна 258 души. 

От друга страна, Египет осъди рязко по-нататъшната ескалация на обстановката в Ивицата Газа. Египетските власти призовават към максимална сдържаност и защита на гражданското население. Кайро отново призова страните в конфликта за прекратяване на огъня, което така и не беше реализирано.

В четвъртък генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Израел да прекрати действията, водещи до гибелта на гражданското население на Ивицата Газа.

„Призовавам Израел да направи много повече от това, което прави за да спре действията, водещи до гибелта на гражданските лица в Ивицата Газа”, заяви Бан Ки-мун пред журналисти, като подчерта, че съжалява, че въпреки многочислените призиви за прекратяване на огъня и без това опасният конфликт се е ожесточил още повече.

Американският президент Барак Обама е обсъдил с държавния секретар Джон Кери ситуацията в Украйна във връзка с разбилия се в Източна Украйна самолет, както и началото на израелската сухопътна операция в Ивицата Газа.

#Ивицата Газа #ООН #Израел #Египет #Барак Обама #Хамас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници