298 са жертвите от падналия в Украйна малайзийски боинг (Обобщение)

298 са жертвите от падналия в Украйна малайзийски боинг (Обобщение)
298 души са загиналите в падналия малайзийски боинг. Снимка: 24chasa.bg
A A+ A++ A

Малайзийски самолет "Боинг 777" с 283-ма пътници и 15 души екипаж на борда се разби в четвъртък вечерта на територията на Украйна, в Донецки район, близо до село Грабово, на около 80 км от град Донецк. Всичките, общо 298 души от различни страни, загинаха. От външното ни министерство обявиха, че на борда на самолета не е имало български граждани.

"Малайзийските авиолинии изгубиха контакт с полет MH17, пътуващ от Амстердам", заяви в Туитър компанията, която вече беше разтърсена от мистериозното изчезване през март на самолета, осигуряващ полет MH370 между Куала Лумпур и Пекин. "Последната известна позиция на самолета беше над Украйна", уточняват Малайзийските авиолинии.

Самолетът пътувал от Амстердам за малайзийската столица Куала Лумпур, където бил очакван към 6 ч местно време (22 ч по Гринуич в петък). Междувременно беше обявена националността на пътниците. 154-ма са холандци, 27 австралийци, 28 от Малайзия, 12 от Индонезия, деветима англичани, четирима германци и белгийци, трима граждани на Филипините и един на Канада. 15-членният екипаж е от Малайзия. 

"Шокирани сме от вестите за обстоятелствата около трагедията с полета на малайзийските авиолинии над Украйна и от загубата на толкова хора." Това се посочва в изявление на Европейската служба за външна дейност по повод съдбата на полет МН17 и неговите пътници.

Обстоятелствата трябва да бъдат установени без отлагане, необходимо е международно разследване, което да изясни изцяло трагедията, се посочва в текста. ЕС призовава всички сили в района на катастрофата да осигурят пълен достъп до останките от машината, за да може те да бъдат изолирани незабавно, както и за пълно сътрудничество и споделяне на всяка информация.

Междувременно руският президент Владимир Путин разговаря с американския си колега Барак Обама по телефона за случая с малайзийския самолет, разбил се на украинска територия, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Двамата лидери имаха предварително планиран разговор за обсъждане на положението в Украйна, по време на който постъпила информация за катастрофата. Според говорител на Белия дом разговорът се е състоял по инициатива на Москва, ден след като Вашингтон обяви нови икономически санкции срещу Русия заради ролята й в украинската криза.

Версиите

Няколко са версиите за разбилия се малайзийски самолет в Украйна. Тепърва ще има разследване, за да се установи дали е свален, или става въпрос за инцидент.  За момента основната версия е, че самолетът е свален, въпреки че няма доказателства за това.

Киев категорично отрича военновъздушните ѝ сили да са стреляли по самолета.  Украинското външно министерство обвини проруските бунтовници за свалянето на самолета, защото това се случи в размирната Източна Украйна. Бунтовниците от своя страна отричат да са замесени. Но пък твърдят, че разполагат с черната кутия на самолета.

Си Ен Ен съобщи, че според американски официални лица ракета земя-въздух е свалила самолета. Заключението им се базира на показанията на радарни системи.

Два факта са допринесли за този извод. Първо е бил засечен радарът на ракетна система земя-въздух, който започнал да проследява летящия самолет. Второ - "топлинен подпис" на катастрофично явление в същата част от небето, което се предполага, че е било улучването на самолета.

Все още не е ясно от каква посока е дошла ракетата. Най-вероятно тя е излетяла от украинска територия, от областите, заети от руските сепаратисти, предаде телевизията и напомни, че те вече са свалили два украински самолета.

Малайзийският премиер съобщи, че самолетът не е отправил зов за помощ. Това означава, че нещата са се развили толкова бълзо, че не е имало време за обаждане, коментират авиационни специалисти по Си Ен Ен.

Украинските власти затвориха всички въздушни коридори над източната част на страната, съобщи Евроконтрол. "Всички полетни планове, включващи тези въздушни коридори, са отхвърлени от Евроконтрол", съобщи ръководството на европейското въздушно движение, което уточни, че "тези коридори ще останат затворени до ново нареждане".

Световни авиокомпании, включително българската компания "България ер", спират полетите си над Украйна.

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации ще проведе извънредно заседание в петък в Ню Йорк. Поводът е катастрофата с малайзийския пътнически самолет. Срещата бе поискана от Великобритания. По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки мун се обяви за международно разследване на катастрофата.

#самолет #Малайзийски авиолинии #катастрофа #Украйна #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници