Няма споразумение за постовете в ЕС, Кристалина Георгиева е нашият кандидат

Няма споразумение за постовете в ЕС, Кристалина Георгиева е нашият кандидат
Европейските ръководители не успяха да постигнат споразумение за номинациите за висшите постове в ЕС. Снимка: www.agrotv.bg
A A+ A++ A

Европейските ръководители не успяха да постигнат споразумение за номинациите за висшите постове в ЕС и ще направят нов опит в края на месец август.

Кристалина Георгиева е кандидатът на България за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика, потвърдиха от правителствения пресцентър. Новината дойде в Брюксел от премиера Пламен Орешарски преди началото на съвета на лидерите от Европейския съюз.

Държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки си дадоха срок до следващата среща на върха на 30 август да постигнат компромис за имената на председател на Съвета на Европа и на нов върховен представител на съюза по външната политика и сигурността. Херман ван Ромпой заяви, че това е нормално при такъв вид деликатна операция, която отнема време.

„Аз съм напълно убедена, че ще постигнем това постепенно - на етапи“, каза германският канцлер Ангела Меркел след края на съвещанието. Уравнението, което трябва да се реши, е сложно поради необходимостта да се спазва баланс в посока ляво-дясно, север-юг, изток-запад, мъже-жени, както и между поколенията.

 

#Кристалина Георгиева #Европейския съюз #Ангела Меркел #България #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници