В България банковата измама не е криминализирана

В България банковата измама не е криминализирана
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първият директор на Бюрото за финансово разузнаване, сега зам.-ректор на висшето училище по застраховане, доц. Николай Иванов заяви, че е възможно подправяне на документи или подаване на грешна информация от КТБ към БНБ. Според него у нас няма симптоми за обща банкова криза и към момента случая с КТБ е ограничен случай, но ако се разклати системата, това ще се отрази на реалната икономика и на работните места.

„Когато имаме някакви престъпно придобити пари, те се изпират. Тук следва да се открие има ли допирни точки между властта и така придобити пари“, коментира експертът в студиото на Би Ти Ви.

Доц. Иванов отхвърли възможността да изчезнат толкова много банкови кредитни досиета, както се твърди в случая с Корпоративна търговска банка. Според него информацията за кредитни досиета се съдържа на няколко места и би трябвало да има следи.

„Финансовото разузнаване получава информация за всички плащания в брой над 30 000 лева - входящи или изходящи. Възможно е да се перат пари по твърде много начини и един от тях е чрез кредитите“, обясни Иванов.

Той подчерта, че у нас банковата измама не е криминализирана, а се включва в измамите изобщо и се наказва с до 6 години затвор.

„В САЩ банковите измамници ги грози до 30 години затвор и до 1 млн. долара глоба“, каза той.

 

#Николай Иванов #Иванов #БНБ #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници