Юнкер застава начело на Европейската комисия в нелек, но решителен момент, каза президентът Плевнелиев

Юнкер застава начело на Европейската комисия в нелек, но решителен момент, каза президентът Плевнелиев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жан-Клод Юнкер застава начело на Европейската комисия (ЕК) в един нелек, но решителен за Европа момент, се казва в поздравителния адрес, който президентът Росен Плевнелиев изпрати до новия председател на ЕК.

Дългогодишната финансова и икономическа криза засегна сериозно не само икономиките на отделните държави-членки, но и живота на европейските граждани“, се посочва в писмото на държавния глава.

Той вярва, че дългогодишният опит на Юнкер като министър-председател на Люксембург и председател на „Еврогрупата“ ще помогне за

възстановяването на общественото доверие в европейските институции

и в европейската интеграция в името на една по-силна и единна Европа.

"Искам да Ви уверя в подкрепата на България за обявеното от Вас „ново начало за Европа“ чрез изграждането на социална пазарна икономика, стимулиране на растежа и справяне с младежката безработица. Страната ни ще продължи да работи заедно с Вас за намирането на адекватни решения на съвременните предизвикателства“, пише Росен Плевнелиев.

По-рано днес и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов прати поздравителен адрес: „Изключително щастлив съм от вота на Европейския парламент, който с избирането Ви за председател на Европейската комисия потвърждава избора на европейските граждани, изразен на изборите през май“.

Борисов поздравява Юнкер за избирането му за председател на ЕК от името на Изпълнителната комисия, кметовете и общинските съветници и всички членове на ГЕРБ.

„Като председател на ГЕРБ, по време на мандата ми като министър-председател на България в периода 2009-2013 г. и докато бях кмет на София,

винаги съм разчитал на силата на убежденията Ви, на Вашата енергия и способност за вслушване в мнението ми

пише Борисов. Разчитал съм и на Вашето приятелство. Пазя също така прекрасен спомен от последното Ви пътуване до България за откриването на предизборната кампания на ГЕРБ и ЕНП в зала Арена Армеец в София, където повече от 14 хил. симпатизанти на нашето политическо семейство дойдоха да засвидетелстват доверието си в Европа".

"Този успех се вписва в поредицата победи, които ГЕРБ бележи от 2007 г. и така поправя несправедливостта от изборите през май 2013 г., които бяха конфискувани от една противоестествена коалиция“, се казва още в поздравлението.

Бойко Борисов посочва, че ГЕРБ ще води отговорна и положителна кампания. „Знам, че можем да разчитаме на Вашата подкрепа и ангажираност за нашите каузи. Ще се радвам да работим заедно за едни по-демократични, по-амбициозни и по-ефективни Европа и България“, пише още Борисов.

#България #Европа #София #Арена Армеец #ГЕРБ #Европейския парламент #Жан-Клод Юнкер #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници