Започва изваждането на злополучния „Коста Конкордия“

Започва изваждането на злополучния „Коста Конкордия“
Започна операцията по изваждането на кораба „Коста Конкордия“. Снимка: www.vesti.bg
A A+ A++ A

Започна операцията по изваждането на кораба „Коста Конкордия“, при чието потъване на 13 януари 2012 г. загинаха 32 души. Тя се ръководи от южноафриканеца Ник Слоун.

Круизният кораб е дълъг почти 300 метра. Той трябва да бъде вдигнат на най-малко два метра височина. След това ще бъде преместен с около 30 метра източно от тосканския остров Джилио и ще бъде позициониран с помощта на 36 стоманени въжета и 56 вериги, съобщи компанията собственик „Коста Крочиере“.

Успехът на операцията ще зависи от потеглянето на гигантския кораб към пристанището в Генуа, където трябва да бъде разглобен.

„Рискът е корабът да се пречупи или веригите, които поддържат корпуса му, да се скъсат“, каза Слоун. Това е най-лошият сценарий, обясни Джорджия Монти от екологичната асоциация Грийнпийс, която планираше да изпрати екип от наблюдатели, за да контролират операцията на острова.

При първата маневра ще има 42 души. Ако стане бедствие, те ще бъдат евакуирани бързо. Първата фаза трябва да продължи шест часа.

Втората фаза ще започне в четвъртък и ще продължи до събота. „Коста Конкордия“ трябва да отплава за последното си пътуване към Генуа на 21 юли.

#Коста Конкордия #операция #Коста Крочиере #евакуирани #Генуа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници