Хиляди бягат от Северна Газа след предупреждения от Израел

Хиляди бягат от Северна Газа след предупреждения от Израел
Към момента Израел е провел над 1320 въздушни атаки в Газа, докато от Хамас са изстреляни повече от 800 ракети към Израел. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди палестинци напускат северните части на Газа след като Израел предупреди, че ще атакува района. ООН съобщи, че 17000 души са потърсили убежище в центровете на организацията.

В неделя израелските сили нападнаха предполагаема ракетна установка в първата им сухопътна операция, откакто конфликтът ескалира миналата седмица. Около 172 души са убити през изминалата седмица, съобщиха представители на властта в Газа. Сред жертвите са и 18 души от едно семейство, които са загинали след израелска ракетна атака в събота вечерта.

Говорителят на Израелските въоръжени сили, полковник Питър Лернър опроверга данните. Той обяви пред БиБиСи, че Израел се е отказал от определени атаки поради опасения, че ще загинат цивилни. Израел твърди, че се цели в екстремистите от Хамас и „клетки на терор“, включващи домовете на техните лидери.

ООН обаче изчисли, че 77% от загиналите са били цивилни. Съветът за сигурност на организацията призова за прекратяване на огъня и мирни преговори.

Най-новите развития:

  • Въздушен дрон на Газа прелетя на израелска територия в понеделник сутринта и беше свален от ракета „Патриот“ над Ашдод.
  • Израелски въздушни атаки удариха три тренировъчни центъра на военното крило на Хамас рано в понеделник, причинявайки щети, съобщи АФП.
  • Израелската армия докладва, че екстремисти от Газа са изстреляли 130 ракети към Израел в неделя.
  • 70 000 души останаха без електричество, след като ракета, изстреляна от Газа удари електрическата мрежа в Израел, снабдяваща Газа с ток.

„Няма изход“

Армията потвърди, че е разпръснала брошури в града Беит Лахия в неделя сутринта, с призив гражданите да търсят убежище.

„Нямаме желание да нараняваме цивилни в Газа, но тези граждани трябва да знаят, че стоенето в близост до терористите и инфраструктурата на Хамас е изключително опасно“, каза израелски военен източник.

Говорителят на ООН Крис Гунес каза в туит, че организацията е удвоила капацитета на подслоните си за бездомни от 10 на 20 хиляди.

Междувременно, около 800 палестинци с двойно гражданство започнаха да напускат Газа през израелския проход Ерез. Въпреки това граждани на Газа споделиха, че е прекалено рисковано да напускат домовете си.

„Изобщо не е безопасно да се върви по улиците, цялата Ивица гори в момента“, каза Саула ел Тиби.

По думите на палестинския пратеник във Великобритания Мануел Хасасиян, гражданите на Газа няма къде да се скрият.

„Няма подслони, бункери или място, където да отидат, освен домовете им“, каза той.

В неделя израелски въздушни удари унищожиха повечето от полицейските управления, водени от екстремисти на Хамас. Израел е разположил войските си на границата със Северна Газа и вероятността за сухопътна инвазия е висока.

Пред американската телевизия СиБиЕс, премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че съжалява за всяка случайна смърт на цивилни, „но Хамас носи пълна отговорност за такива цивилни жертви“.

Към момента Израел е провел над 1320 въздушни атаки в Газа, докато от Хамас са изстреляни повече от 800 ракети към Израел. Поне трима израелци са били сериозно ранени след началото на размириците, няма убити. По информация на здравното министерство на Палестина, 1260 души в Газа са били ранени.

Междувременно Франция отново заклейми ракетните атаки на Хамас, но също така се обърна към Израел да „обуздае“ кампанията си в Газа, за да се избегнат още цивилни жертви.

В понеделник Германия изпраща външния си министър Франк-Валтер Щайнмайер към Израел, за да помогне в преговорите за спиране на насилието.

Ракетните и въздушни атаки се увеличиха през юни след отвличането и убиването на трима израелски тийнейджъри и предполагаемото убийство за отмъщение на палестински тийнейджър в Йерусалим.

Израел и екстремисти от Газа водиха 8-дневна война през ноември 2012, която завърши с примирие.

#бягат #предупреждения #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници