Германия е новият световен шампион по футбол

Германия е новият световен шампион по футбол
Арената на финалния и най-важен мач от Световното първенство бе митичният „Маракана“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германия е световният шампион по футбол, след като победи Аржентина с 1:0 в драматична битка на финала на 20-то Световно първенство. В 113-ата минута Марио Гьотце откри резултата за Бундестима и донесе четвъртата световна титла за страната си. Арената на финалния и най-важен мач от Световното първенство бе митичният „Маракана“.

Първенецът на Световното бе излъчен след нулево равенство в редовното време и гол късно в продълженията. 

С успеха си Германия се изравни по титли с Италия, като в момента и двете страни са триумфирали по четири пъти на световни финали, и са само на титла от рекорда на Бразилия. 

Треньорите на Германия и Аржентина се довериха на обичайните си схеми във вид 4-3-3.

Резултатът след първото полувреме в мача за световната титла между Германия и Аржентина бе 0:0. В 29-ата минута заради засада страничният съдия отмени гол на нападателя на южноамериканския тим Гонсало Игуаин.

През първата част с пропуски се отчетоха още Лионел Меси и Езекиел Гарай за Аржентина, а Бенедикт Хьоведес удари греда за Германия в добавеното време на първата част.

Полузащитникът Кристоф Крамер, който замени контузения на загрявката Сами Кедира, получи удар в лицето и не успя да доиграе полувремето. В 30-ата минута на негово място влезе Андре Шюрле. Няколко минути по-късно играчът на Челси можеше да открие резултата, но вратарят на Аржентина Серхио Ромеро отрази удара му.

На почивката Сабея направи една промяна и пусна Серхио Агуеро вместо Лавеци. В 57-ата минута Аржентина претендираше за дузпа след страховит сблъсък между Нойер и Игуаин в наказателното поле. В крайна сметка съдията Никола Рицоли отсъди фаул.

В 63-тата минута Масчерано получи жълт картон за фаул срещу Клозе. Картон получи и Агуеро, който влезе грубо на Швайнщайгер.

След края на редовното време последваха две продължения по 15 минути. Шюрле можеше да открие с шут от наказателното поле, но ударът му бе спасен от Ромеро. В 97-ата минута имаше голям пропуск на Аржентина. Хумелс изпусна Паласио, който се озова сам срещу Нойер, но опитът му за прехвърляне бе неуспешен.

Днес Аржентина и Германия се изправиха един срещу друг на финал на Световно първенство за рекорден трети път и то в рамките на по-малко от 30 години.

Час и половина преди началото на срещата се състоя церемония по закриване на Мондиала, а след края на двубоя новият световен шампион бе награден. С това бе сложен краят на турнира.

Във ВИП ложите на „Маракана” бяха световноизвестни личности, сред които президентът на ФИФА Сеп Блатер, президента на Русия Владимир Путин и германския президент Йоахим Гаук, германският канцлер Ангела Меркел.

Държавният глава на Русия ще стане пълноправен домакин на следващото световно по футбол през 2018 г.

Съставът на Германия: Нойер, Хьоведес, Хумелс, Крамер, Швайнщайгер, Йозил, Клозе, Мюлер, Лам, Кроос, Боатенг

Съставът на Аржентина: Ромеро, Гарай, Сабалета, Билия, Перес, Игуаин, Меси, Масчерано, Демикелис, Рохо, Лавеци

Съдия на срещата между Германия и Аржентина бе италианецът Никола Рицоли.

Около 26 000 полицаи охраняваха Рио де Жанейро по време на финалния мач на Мондиал 2014.

 

 

#Мондиал 2014 #Германия #Аржентина #Германия #Мондиал 2014 #Световно първенство по футбол #Маракана #Германия световен шампион

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници