"Файненшъл таймс": Рухването на КТБ насочва към връзките между бизнеса и политиците

"Файненшъл таймс": Рухването на КТБ насочва към връзките между бизнеса и политиците
Изданието съобщава за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка, за изчезналите документи за заеми, отпускани от банката, и предполагаемото изнасяне на големи суми в брой. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Неочакваното рухване на Корпоративна търговска банка насочи вниманието към нездравите тесни връзки между бизнеса и политиците в България". Това пише влиятелният британски икономически ежедневник "Файненшъл таймс".

"Това са връзки, които накърниха доверието в поредни правителства на най-бедната членка на Европейския съюз и навредиха на отношенията на страната с Брюксел", пише вестникът.

Изданието съобщава за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка, за изчезналите документи за заеми, отпускани от банката, и предполагаемото изнасяне на големи суми в брой.

В своя коментар на ситуацията "Файненшъл таймс" посочва и започналото разследване на случилото се в КТБ. Посочено е и изявлението на управителят на БНБ Иван Искров, който коментира, че са изчезнали документи за кредити на стойност 3,5 млрд. лева, които са около 2/3 от целия кредитен портфейл на банката.

Изданието напомня, че проблемите за КТБ са започнали след слухове за конфликт между мажоритарния собственик Цветан Василев и най-големия длъжник на банката Делян Пеевски.

Ежедневникът цитира мнението на български банкери и анализатори, според които няма опасност за банковия сектор на страната, две трети от който е под контрола на италиански, австрийски и гръцки банки.

#„Файненшъл Таймс" #рухване #КТБ #връзки #бизнеса #политици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници