Удължиха срока за връщане на бонусите

Удължиха срока за връщане на бонусите
Министърът съобщи за удължаването на срока след обсъждането на законодателните промени в Наказателния кодекс и Наказателнопроцесуалния кодекс, свързани с безопасността на пътя. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До сряда тази седмица е удължен срокът за връщане на бонусите, съобщи пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Министърът съобщи за удължаването на срока след обсъждането на законодателните промени в Наказателния кодекс и Наказателнопроцесуалния кодекс, свързани с безопасността на пътя, предаде агенция „Фокус“.

По-рано в понеделник началникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова обяви, че всички, които заемат политически позиции, са върнали първата част от сумата по допълнителните си възнаграждения за 2011 г. до петък, както беше разпоредил министър-председателят.

Официално съобщение за бонусите ще има след заседанието на Министерския съвет в сряда, каза още Бъчварова.

„Тези пари са взети на законово основание. Около 50 са законовите актове и нормативните уредби, които определят получаването на такова заплащане. Тези основания са определени от предишното и предишните правителства с цел материално стимулиране. Хората, които са на политически позиции, получават по няколко възможности тези бонуси“, коментира тя по bTV.

По думите й има възможност да се получат средства в края на финансовата година, които са допълнително материално стимулиране (ДМС) или спестени от фонд „Работна заплата“.

Според нея се предполага, че тези лица имат право да получат това ДМС, защото в едно министерство вместо 5 зам.-министри работят примерно двама.

Миналата седмица министър-председателят разпореди всички министри, зам.-министри, началници на политически кабинети, областни управители и техни заместници да върнат всички получени бонуси за 2011 г. до петък, като се закани, че ако не се подчинят, ще бъдат уволнени.

До драстичната заплаха се стигна, след като стана ясно, че висши чиновници не само са раздавали бонуси на подчинените си, но и сами са се самооценявали за добра работа с хиляди левове.

Разпореждането си премиерът аргументира с факта, че сме в условия на финансова криза и никой няма да взема допълнителни пари.

Бойко Борисов призова и предишния кабинет да върне допълнителните възнаграждения, като подчерта, че в Тройната коалиция са раздавали много по-големи бонуси.

Вече има предложени промени в Закона за администрацията и в Закона за държавния служител, одобрени от синдикатите, касаещи премахването на възможността за допълнително материално стимулиране.

Според новия регламент бонусите няма да надхвърлят 30% от месечната работна заплата.

#Цветан Цветанов #вицепремиер #министър на вътрешните работи #бонуси #премиер #министър-председател #Бойко Борисов #Румяна Бъчварова #ДМС #допълнително материално стимулиране #Министерския съвет #тройната коалиция #Закона за администрацията #Закона за държавния служител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници