Обстрел над миньори в Луганск – 5 жертви, десетки ранени

Обстрел над миньори в Луганск – 5 жертви, десетки ранени
Размириците в Луганск продължават.
A A+ A++ A

Петима души са загинали, след като автобус с миньори попаднал под обстрел по време на сражения в Луганска област. Ранени са над 10 души.

В четвъртък вечер бе съобщено от украинския министър на отбраната Валерий Гелетей, че над кметството на град Северск в Донецка област е издигнато знамето на Украйна, предаде Интерфакс. „На президента бе доложено, че в резултат на военната операция току-що е издигнат държавният флаг над кметството на Северск, Донецка област“, съобщи пресслужбата на държавния глава. 

Междувременно в град Донбас са взривени два автомобилни моста, предаде УНН. Взривени са две съоръжения на пътя Лисичанск – Северск и пътя Новозолотаревка – Северск. Отломки от конструкциите са паднали върху жп линии, поради което е спряно движението на влаковете в тези участъци. 

Президентът на Украйна Петро Порошенко е провел телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, в който я е информирал за ситуацията в Донбас, предаде агенция УНИАН, позовавайки се на пресслужбата на държавния глава.

Президентът е заявил готовност за двустранно прекратяване на огъня. За целта трябва да бъдат осигурени мониторинг и проверка за двустранно прекратяване на огъня, контрол на границата за спиране вкарването на оръжия и бойци от руска страна, незабавно освобождаване на всички заложници и започване на безусловни политически преговори.
В отговор Меркел е казала, че представителите на специалната мониторингова мисия на ОССЕ нямат достъп до пропускателните пунктове по границата, заради действията на сепаратистите.

Очаква се в петък секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана да направи равносметка на антитерористичната операция, започната от Киев на 13 април. Паралелно с това, в Брюксел представители на Европейския съюз, Украйна и Русия ще обсъдят създаването на работна група по изпълнението на споразумението за асоцииране на Киев и Брюксел.

#Луганск #Украйна #Петро Порошенко #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници