Нов скандал във Фонда за лечение на деца

Нов скандал във Фонда за лечение на деца
ГЕРБ се противопостави на решението на здравното министерство да бъде закрит Общественият съвет към Фонда за лечение на деца. Снимка: tv7.bg
A A+ A++ A

Нов скандал избухна във Фонда за лечение на деца. Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проектопромени на правилника за дейността на Фонда. Някои от тези промени засягат дейността и статута на Обществения съвет. Пред БНР Десислава Хурмузова, член на съвета при Фонд за лечение на деца обясни, че с промените той се премахва.

По този начин на практика се прекратява гражданския контрол. Всички неправителствени организации и медиите са изключени.

По думите на Хурмузова няма аргументи за промяната. "Единствено, което виждам и е написано от министъра, е, че така ще се оптимизира работата на Фонда. Обществените организации бяха тези, които съобщаваха, когато има нередности и работата не върви. Фондът се превръща в копие на печалната комисия за лечение в чужбина, където няма никаква яснота, никаква прозрачност и поглед отвън", обяви тя.

По думите и най-ненадейната промяна е, че се преструктурира Общественият съвет.

"На практика той се премахва. Създава се комисия в много по-малък състав от 9 човека. Това са 6 лекари, един представител на Министерството, един за Агенцията за закрила на детето и един на Агенцията за социално подпомагане. Всички неправителствени организации и медиите са изключени", обясни тя.

ГЕРБ се противопостави на решението да бъде закрит Общественият съвет към Фонда за лечение на деца. Десислава Атанасова призова да бъде спряно "поредното безумие на министър Андреева".

"Таня Андреева ще бъде още седмица-две в това правителство, после кой ще й потърси отговорност?", попита Атанасова.

Тя заяви, че лечението на българските деца е било приоритет по време на управлението на ГЕРБ и поради тази причина е отпаднал лимита и се е дала възможност на всички нуждаещи се деца с тежки заболявания, които не могат да получат лечение в България да могат да пътуват в чужбина.

Според Десислава Хурмузова промените ще засегнат пряко децата, повечето от тях ще усложнят нещата и ще се отвори врата за корупция, като ще се създадат конфликти между лекари и родители.

#нов #скандал #фонд #лечение #деца #Съвет #медии #организации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници