Украйна увеличава производството на оръжие, Русия с войски по границата

Украйна увеличава производството на оръжие, Русия с войски по границата
Обстановката в Украйна се усложнява.
A A+ A++ A

Украйна ще увеличи производството на оръжия за осигуряване нуждите на военнослужещите, обяви украинският президент Петро Порошенко при посещение в Славянск. За целта Киев ще съкрати финансирането на “никому ненужните” научни програми.

Ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република въвежда военно положение в районите, където е съсредоточена украинската армия, съобщи РИА Новости. В Донецк и контролираните от опълченците територии ще бъдат създадени комендатури, заяви ръководителят на опълчението Игор Стрелков.

Друг сепаратистки лидер предупреди Киев, че проруските бунтовници отново ще предприемат офанзива, след като прегрупират силите си в Донецк, предаде Ройтерс.

Междувременно, терористите в Донецк са свалили всички мъже от влака „Донецк-Киев”, съобщава украинската агенция УНИАН.  "Мъжете се опитвали да напуснат Донецк, а терористите са им съобщили, че всички ще бъдат изпратени „на фронта”, пише агенцията.

Съобщено беше също, че мъжете, които се разхождат из Донецк без паспорти, са привиквани да служат принудително в армията на Донецката народна република.

От друга страна, Русия продължава да съсредоточава свои войски на границата с Украйна, предаде Интерфакс-Украйна, цитирайки изказване на американския генерал Филип Брийдлов, командващ силите на НАТО в Европа.

„Руската армия отново струпва войски на границата. В момента там се намират около осем батальона. Те могат да пресекат границата в случай на необходимост”, изтъкна Брийдлов.

Президентът на Украйна Петро Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд констатираха, че Русия не е постигнала прогрес в изпълнението постигнатите по-рано договорености. Това предаде Обозреватель, цитирайки изказване, което дойде по време на телефонен разговор между тримата лидери от тази вечер.

Порошенко изтъкна, че членовете на тристранната контактна група са отворени за обсъждане на различни варианти относно мястото и времето на провеждане на следващото заседание, но другата страна не демонстрира подобна готовност.

Припомняме, че на 11 юли в Брюксел ще се проведе тристранна среща Украйна-ЕС-Русия по търговските въпроси.

 

#Украйна #Русия #Киев #Петро Порошенко #Брюксел #Донецк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници