Приеха промени в Закона за офшорките

Приеха промени в Закона за офшорките
Приеха промени в закона за офшорките. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В сряда депутатите приеха на първо четене две поправки в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните реални собственици.

Промените се отнасят за т. нар. "Закон за офшорките", като едната от тях е с вносител доскорошният народен представител от "Коалиция за България" Георги Кадиев и група народни представители от "Коалиция за България", а другата е дело на председателя на бюджетната комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев.

Първата поправка цели да бъде разширен обхвата на сферите, в които не могат да взимат участие офшорни компании, които не са разкрили реалния си собственик. „Искаме да разширим обхвата на приетия списък от области с още три”, обясни при представянето на законопроекта Георги Анастасов. Второто предложение е фирми с неясен собственик да не могат да получават клас А, Б, В и приоритетни проекти по закона за насърчаване на инвестициите.

Третата промяна, предложена от Кадиев, Анастасов и колегите им, касае публичните дружества в страната. Според тях е притеснителна възможността фирми с неясен собственик да придобиват публични дружества, тъй като това създава предпоставки за спекулации, а в публичните дружества имат участие не малък брой физически лица, пенсионни фондове, банки и други, като запазването на прозрачността в тази сфера е предпоставка за гарантиране на средствата на българските граждани.

Втората група промени с автор Йордан Цонев са свързани с начина, по който се прилагат забраните в отделните области. Съгласно действащите разпоредби на закона, обстоятелствата свързани с действителните собственици се вписват в Търговския регистър, а предложението касае вписването да се случва в нов Регистър на действителните собственици на дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим към Агенцията по вписванията.

Друга поправка касае сега действащия текст от закона, според който дори само една акция в публичното дружество, което участва в забранените сфери не обяви своя собственик, да се отнема лиценза на цялото дружество. Ако конкурентна фирма си купи акция чрез офшорка и не обяви реалния собственик се предлага обезсилване на този собственик, а не отнемане на лиценз, за да не се наказват останалите.

#Йордан Цонев #Георги Кадиев #офшорки #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"