Плевнелиев настоява за ревизия на бюджета

Плевнелиев настоява за ревизия на бюджета
Плевнелиев иска ревизия на бюджета. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Настоявам да се направи ревизия на бюджета и ще очаквам отговорно отношение по тази тема“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той коментира въпроса кои според него са приоритетите, около които трябва да се обедини Народното събрание в последните си дни.

„Задължително е да се обединят около това, че трябва да се обединят. Има още работа за вършене“, заяви държавният глава. Според Плевнелиев в държавата всеки ден е важен, още повече в трудна ситуация. Той каза, че статистиката в държавата към средата на годината е повече от притеснителна.

„Неизпълнението на бюджета е сериозно и не бива да бъде блокирана работата на едно служебно правителство заради нежеланието да се каже истината за цифрите“, заяви Плевнелиев.

Президентът каза, че вярва, че има много консенсусни теми, които са важни, спешни. Сред тези, които изброи, са законодателни инициативи, свързани с БНБ, както и такива, свързани с европейския дневен ред – „има директиви, които ни чакат, и разбира се, големи теми като енергетика и здравеопазване“. „Реформата на държавния бюджет към средата на годината е необходима и заради призива на много институции, включително и хора, които разбират от здравеопазване в България, че ако не се ревизира бюджетът на НЗОК, ние ще имаме сериозни проблеми към втората половина от годината. Така че очаквам тези неща ясно и категорично: ревизия на бюджета, предприемане на мерки в подкрепа на БНБ като силен регулатор, адаптиране на европейски директиви и също така някои други смислени законопроекти да бъдат доведени до край“, каза Плевнелиев.

„Очаквам на утрешните консултации, моля се, надявам се - разбира се, държавният глава не е водещ в тези консултации, те ще се случат в НС, но наистина се надявам и апелирам да се обединят около това, че трябва да се обединят. Няма друг шанс – трябва да осигурят кворум и трябва да осигурят тези смислени неща. Иначе аз наистина ще търся други възможности, но няма как без работещ парламент в следващите седмици. Има много смилена работа за вършене, моля свършете я“, заяви държавният глава.

#Росен Плевнелиев #Народно събрание #бюджет #консултации #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници